Donnerstag, 10. Oktober 2013

BASE skokovi sa mosta

Luda i skupa zabava

BASE skokovi sa mosta

 
 
Sa mosta New River George Bridge, u zapadnoj Virginiji u SAD, u povodu proslave 34. godišnjice izgradnje ovog mosta, održavaji su najveći BASE skokovi na svijetu, To su jedini legalno dozvoljeni BASE skokovi na području SAD.
 
 
U prisustvu oko 80 hiljada gledalaca, skokovi se izvode u ritmu svakih 20 sekundi, kako bi se u toku dana izvelo što više skokova. Ovaj most, visok 876 stopa, ili 267 metara, a raspona 3.030 stopa, ili 924 metra, izgrađen je iznad pjenušave rijeke New River, jedan je od najsigurnijih mostova za izvođenje skokova sa podobranom, jer ima dovoljno visine, a ispod mosta nalazi se široko otvoreno područje.
Iskusniji učesnici ovog takmičenja spremni su platiti 99 dolara za skokove u klisuru staru najmanje 320 miliona godina, a svaki novi skakač mora dobro odriješiti kesu i platiti čak 999 dolara, kako bi prvi put skakao sa mosta. Skokovi su dozvoljeni na različite načine, pa čak i za one u invalidskim kolicima. Uzbuđenje koje skakači osjete tokom skoka je neponovljivo. Skakači se prizemljuju u brzacima rijeke ispod mosta, ili na granama okolnog drveća. Dešavaju se i povrede, ali ne tako često i opasno po život, a preko 90 posto skakača vraćaju se zadovoljni sa ovih skokova, sa željom da ponovo dođu, riječi su organizatora skokova.
Nekoliko objašnjenja:
Naziv BASE za skokove su u stvari prva slova od riječi: Building, Antena, Span, Earth ili građevina, antena, raspon i zemlja. Skakači skaču padobranom, posebno napravljenim za ovu vrstu skokova. Ovi skokovi ubrajaju se u jedan od najekstremnijih sportova na svijetu. Prvi skok izveden je 1979. godine, samo 2 godine nakon što je most sagrađen i pušten u saobraćaj.
Već godinama, interesovanje za skokove s ovog mosta je u porastu, a i ove godine se na startu pojavilo više stotina skakača. Svaki skakač može napraviti neograničeni broj skokova, u toku 6 sati, koliko zvanično traje ova manifestacija. Most je tog dana otvoren samo za pješake i skakače od 9 do 15 sati, a za čitav saobraćaj je zatvoren od 7 do 17 sati. Čitavo to vrijeme skakači skaču sa skakaonice na mostu, pojedinačno ili grupno.
Gledaoci skokove mogu posmatrati sa više mjesta aa obale rijeke.
Prema dosadašnjem programu, skokovi BASE se održavaju svake godine, treće subote u oktobru.
Pa ko voli nek izvoli, ko ima para i kome nije daleko.
(izvor:focus)
Priredio: Smail Špago
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen