Idealna u ulozi rekvizita za oblikovanje malih umjetničkih
djela koja će za Noć vještica zasjati ispred kućnih pragova, bundeva je
nepravedno zanemarena kao namirnica. Međutim, njena ljekovita i gastronomska
svojstva prepoznali su ljekari i gurmani.
1. Borac protiv bolesti. "Ko jede puno buće. bolovi u
želucu ga nikada ne muče", kaže stara poslovica. Njen sastav čine visok
nivo antioksidansa i karotena. a pogotovo vitamina C i E, a svojim ljekovitim
sastojcima idealna je u borbi protiv srčanih bolesti, raka, očne mrene i
moždanog udara.
2. Siromašna kalorijama, bogata mineralima. Lako
probavljivo meso sadrži vrlo malo kalorija, ali je zato u žuto-narandžastim
plodovima nagomilano bogatstvo minerala i vitamina.
3. Za problematičnu kožu. Pire od svježeg mesa bundeve je
idealno kao maska za lice. jer za 10 minuta djeluje blagotvorno na čišćenje i
sužavanje bora.
4. Smiruje i pospješuje san. Bundeva smiruje nervozu i
pospješuje san zahvaljujući vitaminima B grupe, pa je prikladna i za djecu.
5. Sjemenke. Šaka košpica zadovoljava polovinu dnevnih
potreba za aminokiselinama. a grickajuei ih dobivamo i omega-3 masne kiseline
poznate kao čuvarice srca, vida i raspoloženja.
6. Ulje. Još jedan proizvod dobiven od bundeve privlači
pažnju medicinara i gurmana, jer sadrži veliki postotak beta karotena.
vitamina E i kalija.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen