Samstag, 5. Oktober 2013

Vrijeme je tikve


Idealna u ulozi rekvizita za oblikovanje malih umjetničkih djela koja će za Noć vještica zasjati ispred kućnih pragova, bundeva je nepravedno zanemarena kao namirnica. Međutim, njena ljekovita i gas­tronomska svojstva prepoznali su ljekari i gurmani.
 

1. Borac protiv bolesti. "Ko jede puno buće. bolovi u želucu ga nikada ne muče", kaže stara poslovica. Njen sastav čine visok nivo antioksidansa i karotena. a pogotovo vitamina C i E, a svojim ljekovitim sastojci­ma idealna je u borbi protiv srčanih bolesti, raka, očne mrene i moždanog udara.
 

2. Siromašna kalorijama, bogata mine­ralima. Lako probavljivo meso sadrži vrlo malo kalorija, ali je zato u žuto-narandžastim plodovima nagomilano bogatstvo mine­rala i vitamina.
 

3. Za problematičnu kožu. Pire od svježeg mesa bundeve je idealno kao mas­ka za lice. jer za 10 minuta djeluje blagot­vorno na čišćenje i sužavanje bora.

4. Smiruje i pospješuje san. Bundeva smiruje nervozu i pospješuje san zahvalju­jući vitaminima B grupe, pa je prikladna i za djecu.
 

5. Sjemenke. Šaka košpica zadovoljava polovinu dnevnih potreba za aminokiselinama. a grickajuei ih dobivamo i omega-3 masne kiseline poznate kao čuvarice srca, vida i raspoloženja.
 

6. Ulje. Još jedan proizvod dobiven od bundeve privlači pažnju medicinara i gurma­na, jer sadrži veliki postotak beta karotena. vitamina E i kalija.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen