Sonntag, 6. Oktober 2013

Klitschko pobijedio Powetkina na poene

WM u boksu

Klitschko pobijedio Powetkina na poene

Svjetski šampion u boksu Vladimir Klitschko (37) odbranio je svoje naslove svjetskog prvaka protiv Rusa Alexandera Powetkina (34). Ukrajinac je pobijedio pred 14 hiljada gledalaca u Olimpijskoj dvorani u Moskvi, čisto, jednoglasno, na poene (119:104, 119:104, 119:104 ) i na taj način proslavio svoju 61. pobjedu u 64. profi borbi, 15. uzastopnu odbranu titule!
U paklenoj atmosferi, na početku meča Klitschko je protiv sebe imao i Powetkina i svih 14 hiljada gledalaca u dvorani, ali sve to nije nimalo uticalo na svjetskog prvaka.
Klitschko je Putinovog miljenika, „Ruskog viteza” smekšao i inkasirao rekordnu zaradu od 13 miliona dolara! Ruski predsjednik Vladimir Putin je veliki navijač Powetkina. On je poželio da mu ovaj za njegov 61. rođendan u ponedjeljak, donese titulu svjetskog prvaka. Da li je imalo sumnjao da mu se ta želja neće ostvariti?

Očekivalo se da će se Putin pojaviti u Olimpijskoj dvorani, neposredno uz ring. Za njega je bilo rezervisano mjesto u bloku A, red 1, sjedište broj 9. Ali, šef države nije se pojavio.
Powetkin je u meč ušao sa očajnom taktikom, što se vrlo brzo pokazalo u borbi. Olimpijski prvak iz Atine (2004.) pokušao se što češće naći u klinču, a zatim iz te pozicije uputititi udarac u glavu. Vladimir, koji je za 10 centimetara viši, pokušavao je Rusa držati na distanci, gurajući ga, i kako je meč više odmicao, sve to je više izgledalo kao hrvanje, nego kao boks.
U drugoj rundi, „steelhammer” je pokazao šta može. Jednim lijevim direktom pogađa Powetkina u sljepočnicu i šalje ga kratko na pod. Sudija Luis Pardon brojao je Powetkinu, ali je on bio toliko načet od ovog udarca da je na pauzu, koja je slijedila nekoliko sekundi nakon brojanja, krenuo u pogrešan ugao.
Powetkinov problem: On se nije mogao boriti iz blizine, a da, pri tom, ne dobija direktne udarce. Klitschko nije uopšte imao potrebu da pokazuje svoju veliku boksersku vještinu, ubadao je protivnika ljevicom i svojom težinom u više navrata potiskivao Powetkina.
Navijači su se brzo umorili od takvog guranja i počeli sa zvižducima.
Tek u 7. rundi Klitschko je pokazao sav svoj arsenal. Desnim direktom šalje Powetkina na pod. „Ruskom vitezu” je brojano, ustao se, nastavio, ali je vrlo brzo zbog direktnih pogodaka morao još dva puta na pod. Tri puta na pod u jednoj rundi? Putinu će vjerovatno biti drago što sve to nije morao gledati iz prvog reda.
U 9. rundi Powetkin je krvario iz nosa. Pokušao je još jednom uzvratiti, ali bez šanse. Klitschko pokazuje svoju snagu i iskustvo. U 11. rundi Klitschko dobija kaznu zbog udarca laktom, ali je već tada bilo jasno da njegova prednost u poenima neće biti ugrožena.

„Ja se nikada ne predajem, borim se do kraja. Večeras je Vladimir bio bolji. Trenirati ću još bolje i postati još jači. Vladimir je trenutno najbolji na svijetu”, izjavio je na ringu poraženi Powetkin, uz vidno nateklo desno oko. Da li mu je utjeha 4 miliona dolara, koje je inkasirao za ovaj poraz?
„Pogodio sam ga više puta. Aleksander je pokazao veliko srce i borbu. Ovo je bila zarađena pobjeda na poene“, rekao je Klitschko na ringu.
„Vladimir je dominirao borbom. Bio je za klasu bolji”, izjavio je njegov brat Vitali.
Na ringu i oko ringa tokom meča pojavio se veliki broj bivših svjetskih šampiona u teškoj kategoriji: Georg Foreman, Lennox Lewis, Eddie Chambers, Ruslan Chagaew, Nikolaj Walujew, i naravno u uglu Vladimira Klitschka aktuelni WBC svjetski šamion Vitali Klitschko.
Šta dalje? Klitschko će uskoro morati ponovo u ring, protiv WBO obaveznog izazivača Denisa Boytsova. U verziji WBA, nakon Powetkinovog poraza, mjesto prvog izazivača je sada upražnjeno, a za tu poziciju boriće se Ruslan Chagaew iz Uzbekistana i Luis Ortiz sa Kube.
Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen