Ljekoviti plod, sok i ulje: sve valja
Šipak je
proglašen super junakom među voćkama i našao se u središtu pažnje zbog svog uticaja
na zdravlje.
Nar,
mogranj ili šipak je tamno crvena voćka prečnika 5-12 cm čiji plod ima oko
šestotinjak jarko crvenih sočnih sjemenki. Porijeklom je iz Azije (od Irana do
Himalaja), a danas se uzgaja u čitavom sredozemlju, kao i sjevernoj merici. Sazrijeva početkom jeseni, a bere se od
septembra do januara.
Smatra se da je
šipak jedna od prvih kultiviranih voćaka zajedno sa maslinom, grožđem, smokvom
i datulom (4000 do 3000 g pr.K.). Tokom vijekova predstavljao je simbol
zdravlja, plodnosti i ponovnog rođenja, imao je mistične iscjeliteljske osobine,
ali i praktičnu primjenu kao boja ili ukras. Svoje mjesto nalazi u brojnim
mitovima i umjetničkim djelima, od Rafaela do Cézannea, od Homera do
Shakespearea.
Nauka se tek kratko vrijeme bavi razotkrivanjem njegovih
tajni: istražuju se nutritivni i ljekoviti sastojci ploda, soka, pa i u ulja
koje se dobija iz sjemenki. Tako je šipak nedavno proglašen super junakom među
voćkama i ponovno se našao u središtu pažnje, a ne samo radi profinjenog
kiselkasto slatkog okusa, već svog doprinosa u održavanju zdravlja. Studije
pokazuju da je bogat antioksidanatima, a povećana konzumacija povezana je sa
poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi
moglo utjecati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim djelovanjem na
prostatu, krvni pritisak, Alzheimer-ovu bolest, plodnost i starenje.
Sadrži dosta
vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala
posebno mjesto zauzima kalij. U soku se nalaze tri vrste polifenola - tanini,
antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata koji štite
stanice na molekularnom nivou od razornog djelovanja slobodnih radikala. Nar
sadrži više antioksidanata od brusnice i naranče, a jedan plod ima tri puta
veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi se sastojci brzo apsorbiraju iz probavnog
sistema i nisu toksični.
Gotovo da nema
situacije u kojoj šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito
djelovanje: mogu pomoći u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca,
smanjuju nivo LDL (lošeg) holesterola, povoljno djeluju kod dijabetesa i
limfoma. Čini se da sok šipka zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja zidova
krvnih žila. Sok ima antibakterijske i antivirusne osobine, što pomaže očuvanju
zuba. Također smanjuje sintezu estrogena u tijelu te može pomoći kod
liječenja raka dojke. U ekstraktu šipka pronađen je sastojak koji se dodatno
istražuje radi mogućeg potencijala u zaštiti od raka kože.
Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može
jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor bogatstva
fitomaterija, a ukoliko se jede svježe, povoljni učinak na zdravlje je mnogobrojniji
i snažniji. Preporučuje se konzumiranje sirovog šipka radi boljeg iskorištenja
antioksidanata, i to u sklopu uravnotežene prehrane, a također i ukoliko
postoje problemi s apetitom, jutarnjom mučninom i bolesnim grlom. Dokazano je
da šipak pomaže oboljelim od astme, zbog visokog nivoa vitamina C ima snažno
protivupalno djelovanje. Od šipka se proizvodi i sok (pitanje je da li ga ima
na policama naših trgovina) koji predstavlja potencijal u borbi protiv otvdrnjavanja
krvnih žila.
Plod šipka može se čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne
direktno na sunčevom svijetlu. Za duže skladištenje, u frižider se može staviti
cijeli plod, a sama zrnca se mogu čuvati u frižideru ili zamrzivaču u plastičnim
kesama.
izvor: centar-zdravlja.net
(tekst: http://www.centar-zdravlja.net/zdrava-prehrana/voce/46/sipak-voce-ljekovitog-ploda-soka-i-ulja/760/)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen