Donnerstag, 17. Oktober 2013

Igra s igrom smrti

Svjetske ludosti

Igra s igrom smrti

Mađarski ekstremni sportista Viktor Kovats odletio je u smrt, nakon skoka sa jednog planinskog vrha u nacionalnom parku u južnokineskoj provinciji Tianmen.
Voktor Kovats, ekstremni sportist, u letećem odijelu je skočio sa platforme sa vrha planine, u dubinu, kao i bezbroj puta do tada. Sekundu nakon skoka napravljen je zadnji snimak, koji ga prikazuje dok je još bio živ. Nekoliko trenutaka kasnije, njegov život završio je tragično. Padobran, kojim je nakon slobodnog leta trebao sigurno doskočiti na tlo, nije se otvorio.

Ekstremni sport u novije vrijeme postaje sve više ekstremniji. Skokovi moraju biti grandiozniji i još više spektakularniji. U tu svrhu, skakači traže nove tehnike i najnevjerovatnija mjesta na svijetu, odakle kreću u avanturu, u igru vrlo blisku smrti. Čini se da BASE skokovi, kod koji se nakon skoka leti padobranom, već spadaju u prošlost. Najnoviji skokovi i letovi obavljaju se u letećem odijelu. Brzinom od 160 km/h, letači lete uz same planinske liticu, provlače se kroz nevjerovatno uske procjepe, izvijaju se preko vrhova drveća. Od tragedije ih dijeli samo jedan pogrešan potez ili procjena.

Od momenta kad je Kovats slobodnim padom poletio u 200 metara duboku provaliju, iznad serpentina nacionalnog parka, letio je na krilima letećeg odijela. U prvim trenucima letio je horizontalno, a na visini od oko 100 metara iznad tla, trebao se otvoriti njegov padobran. Minutu kasnije, trebao je sigurno prizemljiti.

Trebao?
Ali, sudbina mu je zapisala drugačije.
Nakon svega što se desilo, spasilačka ekipa uspjela je samo pokuputi njegove ostatke sa litice, za koju se zalijepio u punoj brzini. Što bi se kod nas reklo, sastrugali su ga sa stijene.

Ko igra ovakvu igru, mora biti svjestan da je smrt sastavni dio toga. Ovi ljudi riskiraju sve, a samo mali broj, za vrijeme kratkih života, ovakvim skokovima uspijevaju ostvariti neku pristojniju zaradu.
(izvor:Focus)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen