Sonntag, 6. Oktober 2013

Odlazak Ibrahim paše Pargalija

Sulejman Veličanstveni

Odlazak Ibrahim paše Pargalija

U 168. epizodi serije Sulejman Veličanstveni, napustiće nas još jedan lik, veliki Osmanski vezir, Ibrahim paša Pargali. Smaknut je u odajama sultanskog dvora, po nalogu samog sultana Sulejmana.
Sultanija Hurem je, nakon Ibrahimovog smaknuća, ostala šokirana saznanjem da je sa scene otišao njen najveći neprijatelja, a sve do tada je bila uvjerena da će sa njim čitav život morati voditi borbu. Sukobi sa sultanijom Hurem, preambicioznost, prekoračenje ovlaštenja, samozaljubljenost, slijepilo izazvano visokim stepenom moći i vlasti, te nezajažljivost , došli su do glave Ibrahim paši.

Sultanov miljenik, a u lošim odnosima sa sultanijom Hurem, poželio je više nego što je mogao progutati. Do sultana je dospjelo pismo pisano Ibrahimovom rukom, u kome se potpisao kao serasker-sultan. Svjestan velikih ambicija svog velikog vezira, Sulejman je, a po nekima možda čak i na nagovor sultanije Hurem, naredio da se Ibrahim-paša pogubi. Pošto se prethodno zakleo Ibrahimu, da nikad neće stradati od njegove ruke, Sulejman je prvo morao osigurati fetvu, tj. izgraditi džamiju, da bi se iskupio zbog prekršene zakletve. Prema pisanju Sulejmanovih biografa, najavio je fetvu sedam dana prije Ibrahimovog pogubljenja. Tih zadnjih sedam dana nasamo je večerao s njim, dajući mu priliku da pobjegne. pa čak i da ga ubije. Iako njegova pisma svjedoče, da je znao što ga čeka, Ibrahim-paša nije se pokušao spasiti, ostajući pokoran svom sultanu do kraja. Nađen je zadavljen u Sulejmanovim odajama 15. marta 1536. godine. Pokopan je bez ikakvog obilježja u dvorištu jedne tekije u Galati.

Ovo su istorijski fakti, a u televizijskoj seriji, u nekoliko rečenica, to se odigralo ovako: Ajaz-paša obaviještava sultana o Ibrahimovim tajnim zabilješkama tokom razgovora s francuskim izaslanikom. Hurem želi saznati zbog čega Mihrimah želi izbaciti Kiraz-agu iz palate. Mahidevran je šokirana činjenicom da se Fatma pokušala objesiti. Šahuban sve više vremena provodi s Hurem, koja sve više pažnje posvećuje svojoj zadužbini. Sultan će posjetiti Ebusud-efendiju. kako bi se sa njim posavjetovao oko najteže odluke u svom životu. Hurem svjedoči tajnom sastanku sultanije Šahuban i Ibrahima i boji se da će Ibrahim negativno uticati na njenu novostečenu prijateljicu. Ali, Zumbul-aga joj ispriča malu tajnu iz prošlosti, koja će Hurem malo smiriti. Stigao je dugoočekivani Sulejmanov trenutak - Ebusud-efendija je pronašao rješenje za izvršenje Ibrahimove kazne. Ibrahim, nesvjestan opas¬nosti koja mu visi nad glavom, na Sulejmanov poziv provodi noć u Topkapi palati.
Dok Sulejmana muči dilema da li je ispravno odlučio u vezi sa smaknućem velikog vezira i svog najboljeg prijatelja, u isto vrijeme Ibrahim-paša i Hatidže, kao da predosjećaju da provode svoje posljednje zajedničke trenutke, kao nekada, kada su bili u skladnom braku. Sultan te večeri pozove Ibrahima na svečanu večeru, na kojoj će razgovarati o planovima za pohod na Italiju, a kasnije mu predloži da ostane prespavati u njegovim odajama. Ta će noć za Ibrahim-pašu biti posljednja.

Dvorjane će sutra dan zgroziti vijest o smaknuću Ibrahim-paše.
Ožalošćena Hatidže od sultana traži objašnjenje i razloge zbog kojih je njen suprug platio životom. Sultanija Hurem je šokirana sultanovim postupkom, jer je bila uvjerena da će doživotno voditi bitku s vezirom. Sulejman naredi Matrakčiju da sahrani Ibrahima na mjestu za koje niko neće znati, a Ajaz-pašu imenuje velikim vezirom, odnosno Ibrahimovim nasljednikom.
Naravno, serija se nastavlja dalje, spletkama nema kraja, kao ni uzbuđenjima, koje gledaocima pruža ova serija.
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen