Nije lako otkriti porijeklo imena ove vinove loze, za koji
se kaže da se odnosi na tanke žilice koje su u periodu pune zrelosti vidljive
na bobicama. Ono što je sigurno je, da kada se kaže žilavka, vrlo često je to
ime praćeno atributom “hercegovačka”, da bi se naglasio teritorij gdje ova
posebna i stara vrsta grožđa raste. Tvrdo tlo, koje se povezuje sa porijeklom
njegovog imena koje znači „uporan“. Otporna loza, koja buja na sprženom tlu i kamenim
poljima i njen okus podsjeća na velika i herojska bijela vina sa juga.
Žuto-zeleni odsjaj, skladna raspodjela između alkohola i kiselosti, intenzivan
voćni miris – marelice i žute šljive – izdvajaju ovo bijelo vino od drugih
njemu sličnih. Često rafiniran malim procentima vrsta kao što su chardonnay ili
bena, to je vino koje se starenjem poboljšava, prati jela od kuhane janjetine
ili sa ražnja, pastrmku i zrele sireve. Služi se hladno, između 10°-12°.
(okusihercegovinu)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen