Sonntag, 13. Oktober 2013

Hercegovačka žilavka


 
 
Nije lako otkriti porijeklo imena ove vinove loze, za koji se kaže da se odnosi na tanke žilice koje su u periodu pune zrelosti vidljive na bobicama. Ono što je sigurno je, da kada se kaže žilavka, vrlo često je to ime praćeno atributom “hercegovačka”, da bi se naglasio teritorij gdje ova posebna i stara vrsta grožđa raste. Tvrdo tlo, koje se povezuje sa porijeklom njegovog imena koje znači „uporan“. Otporna loza, koja buja na sprženom tlu i kamenim poljima i njen okus podsjeća na velika i herojska bijela vina sa juga. Žuto-zeleni odsjaj, skladna raspodjela između alkohola i kiselosti, intenzivan voćni miris – marelice i žute šljive – izdvajaju ovo bijelo vino od drugih njemu sličnih. Često rafiniran malim procentima vrsta kao što su chardonnay ili bena, to je vino koje se starenjem poboljšava, prati jela od kuhane janjetine ili sa ražnja, pastrmku i zrele sireve. Služi se hladno, između 10°-12°.

 

(okusihercegovinu)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen