Parada baklava ili
alayiparad
Petnaesti dan
Ramazana, vojnicima i janjičarima, koji su u svečanoj živopisnoj povorci dolazili
na dvor, dijeljene su baklave i to jedna velika tepsija na svakih 10 vojnika.
Baklava je bila omiljena i u haremima u kojima se prilikom
njenog spremanja, osim na tankoću tijesta, pazilo i na izbor sastojaka i začina
sa afrodizijačkim učinkom, pa su se za muškarce spremale baklave od pistacija i
kardamoma, a za žene od oraha i cimeta, dok su bademi i klinčići bili
primjereni za oba spola.
Za vrijeme svoje slavne vladavine, sultan Sulejman
Veličanstveni, veliki obožavatelj žena i baklave, uveo je posebnu ceremoniju
znanu kao parada baklava ili alayiparad, u toku koje su se petnaesti dan
Ramazana, njegovim vojnicima, janjičarima koji su u svečanoj živopisnoj povorci
dolazili na dvor, dijeljene baklave (1 velika tepsija na svakih 10 vojnika),
koje su posebno za njih pečene u dvorskoj kuhinji).
Zanimljivo je da je u Turskoj baklava kao vrlo otmjen i vrlo
skup desert sve do 19. vijeka bio rezervisan samo za jako bogate, dok su je oni
ostali jeli samo u izuzetnim prilikama, pa ne čudi da se izreka: 'Nisam
dovoljno bogat da jedem baklavu svakog dana' zadržala do danas.
U domovima muslimanskih porodica tradicija je da se baklava
priprema za bajramske praznike.
(Radiosarajevo.ba)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen