Freitag, 11. Oktober 2013

Ostariću, neću znati

Najbolja mjesta u svijetu za Starost


Američki penzioneri hrle u krajeve sa toplijom klimom, na Floridu, Arizonu, u Teksas. Ali globalno gledajući, za provoditi starost u ovim krajevima, samo je malo manje hladnije nego mjestima u kojima žive.
 
 
U stvari, među prvih pet zemalja u kojima bi starije osobe vrlo rado provodile starost, nalaze se one sa malo umjerenijom klimom, barem prema novom Global Age Watch Index i rang listi sačinjenoj od strane Health Age International, jedne neprofitne mreže, koja se bavi zdravim starenjem u svijetu. Rangiranje je zasnovano na osnovu četiri ključna pokazatelja: sigurnost prihoda, stanje zdravstva, zapošljavanje i obrazovanje, te jedno sposobno okruženje. Zemlje sa visokom ocjenom, po ovom ključu, imaju dobru socijalnu politiku, od koje starija populacija ima koristi, a to je, prije svega, univerzalna penzija i zdravstveno osiguranje za sve starije osobe.
SAD su u tom pogledu pokupile različite kritike, iako zauzimaju visoko mjesto, među prvih deset. Više od 80 posto starijih građana SAD dobijaju penziju, ali gotovo četvrtina od njih živi u relativnom siromaštvu, a to je upravo ono zbog čega su SAD zauzele jedno od nižih mjesta u ukupnom poretku. Pozitivna strana je što su Amerikanci u prosjeku obrazovani i postoji velika vjerovatnoća da će u životnoj dobi između 55. i 64. godine još uvjek biti zaposleni. Devedeset posto ljudi starijih od 50 godina izjavili su da imaju rodbinu ili prijatelje, i da mogu računati na njihovu pomoć, ako im to zatreba. Ovo bi mogao biti veliki stimulans za američke seniore dobrog zdravlja: Socijalna podrška i aktivnost, snažno su povezane sa smanjenjem rizikom od oboljenja, fizičkih i mentalnih bolesti, invalidnosti ili pak prerane smrti, a sve to je obuhvaćeno brojnim studijama i izvještajima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD.
Ukoliko želite znati koje zemlje se nalaze među prvih pet, i kako su rangirane ostale zemlje, pogledajte galeriju.
Slovenija je na 20, Albanija na 39, Hrvatska 41, Srbija 64, a Crna Gora na 83. mjestu. Nažalost, na listi među devedeset i jednom zemaljom, naše zemlje nema ni na mapi. A lista je u stvari pravljena prema željama i potrebama američkih penzionera, gdje bi to oni željeli i gdje bi im bilo dobro provesti starost. Naša zemlja se, po sva četiri kriterijum,a nalazi duboko u crvenom.
Kad gledamo ovu rang listu, posebno raduje podatak, da nam ona izgleda kao adresar naše dijaspore. Ako su mnogi, tamo nekih devedesetih, morali krenuti u neizvjesnost nepoznatog, onda je sigurno da su ostankom u nekoj od tih visoko ragiranih zemalja osigurali barem uslove za pristojnu starost. Istovremeno, penzionerima iz naše zemlje njihova penzija ne bi bila dovoljna ni za dva, tri pristojna dana u tim zemljama. Osim, ako tamo nemaju nekog od bližih, pa im je kroz posjete, makar i povremeno, omogućeno da osjete ono što je nekima sasvim normalno.
(izvor: Health Age International)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen