Mittwoch, 8. Dezember 2021

U sjećanju: Dvadeset godina od smrti Mirze Delibašića

 
Na današnji dan prije 20 godina preminuo je Mirza Delibašić-Kinđe, najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena.

Kao i svake godine, danas će članovi njegove porodice i prijatelji položiti cvijeće na njegov grob na sarajevskom groblju Bare i odati poštovanje i podijeliti sjećanja na legendarnog Kinđeta.

U svojoj blistavoj sportskoj karijeri sa reprezentacijiom bivše Jugoslavije osvojio je titule Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvaka svijeta 1978. godine i olimpijsku medalju 1980.godine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres Jugoslavije nosio je 176 puta i postigao 1.759 poena.

U dresu Košarkaškog kluba Bosna 5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu odigrao je historijsku utakmicu protiv italijanskog Emersona, kada je Bosna postala prvak Evrope. Pred 12.000 navijača, popularni “Studenti” su slavili veliku pobjedu rezultatom 96:93. To je tada bio najveći uspjeh jugoslovenske, a do danas najveći bh. klupske košarke.

U sastavu šampionske generacije, pored Delibašića, bili su Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić. Trener te sjajne generacije bio je Bogdan Boša Tanjević.

U naredne četiri godine, Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije – u sezonama 1979/80 i 1982/83.

Svoju blistavu karijeru je nastavio u Real Madridu. Za samo dvije godine u Real Madridu Kinđe je osvojio srca Španaca i svojih klupskih kolega. To je opisao nekadašnji njegov saigrač Juan Antonio Corbalán u knjizi “Razgovori sa Mirzom”.

Koliko Španija i Real Madrid i danas poštuje Mirzu Delibašica dokaz je i film “ShootDoing for Mirza”, koji govori o legendarnom Kinđetu i njegovoj porodici.

Film je nagrađen na 58. Film Festivalu u Gijonu, u Španiji, te osvojio nagradu RTPA za najbolji dokumentarac festivala. Film je prikazan i u Albaceteu, Valladolidu i na Festivalu Zinebi.

Film o najboljem bh. sportisti svih vremena premijerno je prikazan i na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a nakon prikazivanja u nekoliko španskih gradova biće prikazan i na drugim svjetskim festivalima.

Scenarij potpisuje Yayo Herrero, producenti su Mintxo Diaz i Danko Delibašić, a produkcijske kuće Dynamite Films i Udruženje Mirza Delibašić – Kinđe. Reditelj filma je Juan Gautier.

Ostaće zapamćeno da je za vrijeme rata rukovodstvo Real Madrida ponudilo Kinđetu da ga evakuiše iz opkoljenog Sarajeva, ali je on to odbio.

Mirza Delibašić četiri puta je biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je najboljim bh. sportistom svih vremena. Kinđe je bio i selektor košarkaške reprezentacije BiH, koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto.

Imajući u vidu sav značaj Mirze Delibašića za Bosnu i Hercegovinu, izrađena je i njegova statua, autora Adisa Lukača, koja će biti postavljena na platou Skenderija, u kojoj i sportska dvorana nosi njegovo ime. Svečano otkrivanje biće održano na proljeće naredne godine, na kome se očekuju brojni ugledni gosti iz BiH i inostranstva.

Otkrivanje spomenika je prvobitno bilo planirano za 8. decembar, na 20. godišnjicu Mirzine smrti, ali je odgođeno zbog održavanjem manifestacija “Zimska čarolija na Skenderiji”.

Mirza Delibašić rođen je u Tuzli, 9. januara 1954., a umro u Sarajevu 8. decembra 2001. godine.

(NovaSloboda)


Davne 1979.: KK Bosna postala klupski prvak Evrope, video:

https://youtu.be/ZR72ti8FzkM

(spagos)
Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen