Donnerstag, 30. Dezember 2021

Sedamnaestogodišnjak postao prvak svijeta u brzopoteznom šahu

 




Sedamnaestogodišnji Nodirbek Abdusattorov je postao prvak svijeta u brzopoteznom "rapid" šahu i skinuo s trona legendarnog Magnusa Carlsena.

Mladi Uzbekistanac je posljednjeg dana Svjetskog prvenstva u Varšavi napravio veliko iznenađenje i pobijedio vjerovatno najboljeg šahistu u historiji te na kraju osvojio titulu.

Abdusattorov je u 13 mečeva upisao sedam pobjeda, pet remija i jedan poraz i postao najmlađi prvak u historiji te osvojio nagradu u iznosu od 60.000 dolara.

Carlsen će imati priliku da se revanšira već na novom turniru, koji počinje danas na istom mjestu. Nakon "rapid" verzije, u kojoj takmičari imaju 15 minuta plus dodatnih 10 sekundi po potezu, od danas počinje Svjetsko prvenstvo u "blitz" šahu, u kojem takmičari imaju 3 minute na raspolaganju za igru.

Carlsen drži svjetsku titulu u "blitzu", kao i u "normalnom" šahu.

(chess.com)




SP za žene u šahu, u sjeni SP muškaraca

Čestitke šahovskoj kraljici Alexandri Kosteniuk na osvajanju FIDE Svjetsko prvenstvo u brzopoteznom “rapid” šahu 2021!

Da se Svjetsko prvenstvo u šahu za žene održava istovremeno, od publike i ljubitelja šaha oocjenjeno je kao ne baš sjajan potez. Prema komentarima, žene su trebale dobiti svoje vrijeme da zablistaju, a ne da budu sporedna stvar i da se 95% publike ljuti kada im stream ode sa Carlsena, Caruane, Nake, Nepo itd. Nažalost, mnogima se to čini kao dosadno ometanje.

(komentar sa twitter/chess.com)

2021 FIDE World Rapid & Blitz Championship: All The Information - Chess.com



Magnus Carlsen odbranio titulu svjetskog prvaka u šahu

Norveški velemajstor Magnus Carlsen odbranio je titulu prvaka svijeta.

Na Svjetskom šahovskom prvenstvu FIDE u Dubaiju Carlsen je porazio Jana Nepomniachtchija iz Rusije, osvojivši jedan poen koji mu je bio potreban da pređe prag od sedam poena neophodan za pobjedu na turniru koji se održava u okviru svjetske izložbe Expo 2020.

Carlsen je osvojio 60 posto od nagradnog fonda svjetskog prvenstva vrijednog dva miliona eura.

(klix/20211210)

Magnus Carlsen odbranio titulu svjetskog prvaka u šahu (klix.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen