Freitag, 17. Dezember 2021

Nova turistička atrakcija u Mostaru

 Na putu M.6.1. Mostar – Nevesinje, iznad naselja Dračevice, izgrađena je nova turistička atrakcija “Vidikovac: Dračevice”, saopćeno je iz Udruženja “Korak naprijed”.

Mjesto koje prvenstveno služi kao saobraćajna poveznica Mostar – Podveležje – Nevesinje, pored svoje primarne namjene, nudi i mogućnost uživanja u prirodnom ambijentu, kao i realističan doživljaj dugogodišnje historije Bosne i Hercegovine. Novoizgrađeni vidikovac Dračevice nalazi se na starom austrougarskom putu, koje je već dugi niz godina služio kao mjesto za nelegalno odlaganje krutog otpada. Mjesto koje je izbjegavano u širokom luku, zbog zapuštenosti i prljavštine, navodi se u saopćenju.

Zapušteni austrougarski put postao je zaboravljen od većine, pa i lokalnog stanovništva, iako svojim položajem nudi panoramski pogled koji se pruža od mjesta Dračevice, preko kraškog polja zasađenog vinovom lozom do Podgrađa u podnožju, te Kosora i Blagaja. Možete vidjeti i rijeku Bunu, gotovo čitavim tokom. Najveća turistička atrakcija jeste svakako Stari grad Blagaj, nijemi svjedok hiljadugodišnje historije Bosne i Hercegovine, dodaje se u saopćenju.

Članovi udruženja “Korak naprijed” od svog osnivanja organizuju druženje članova i simpatizera za Dan državnosti, tako da je prošle godine na ovaj državni praznik, očišćen jedan dio austrougraskog puta gdje je upriličeno tradicionalno druženje članova, a zahvaljujući primamljivom ambijentu izrodila se ideja o pravljanju vidikovca.

„Udruženje nema stalnih prihoda, pa smo aplicirali na više Javnih poziva radi realizacije ovog projekta. Našu ideju je prepoznalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te pomoglo financijski ovaj projekat. Projekat je rađen u više faza. U prvom dijelu smo očistili divlje deponije, te uredili austrougraski put u dužini 500 metara, koji je postao prohodan nakon dugo vremena. Već nakon čišćenja i uređivanja puta zatekli smo prve kampere, što nam govori o perspektivi ovog mjesta. Također tokom relizacije projekta svakodnevno smo viđali turiste i lokalno stanovništvo, te se nadamo da će biti još posjećeniji nakon relizacije cjelokupne ideje.Naša država ima veliki turistički potencijal, nadamo se da će i ovaj projekat doprinijeti turističkoj ponudi Grada Mostar, kao i da će poslužiti stanovništvu za odmor i relaksaciju”, istakao je predsjednik Udruženja Amar Džiho.

(mostarski.ba/20211216)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen