Donnerstag, 23. Dezember 2021

Da li je topla voda okena dovela do “malog ledenog doba”?

 

"Lovci u snijegu"

dio slike "Lovci u snijegu"

Otprilike, iza 1400. godine, veliki dijelovi Zemljine kugle su se bili drastično ohladili. Takozvano “malo ledeno doba” trajalo je oko pet vjekova i dijelom je izazivalo glad u Evropi. Kako je do toga došlo, do sada je bilo nejasno.

Istraživanja sa Univerziteta Massachusetts sada pružaju mogući odgovor koji bi sve nas mogao iznenaditi: Malom ledenom dobu moguća da je prethodilo zagrijavanje okeana.

Rad dvojice geonaučnika Raymonda Bradleya i Françoisa Lapointea objavljen je u časopisu »Science Advances«. Autori su procijenili dokaze o temperaturi mora u prošlosti i utvrdili da su krajem 14. vijeka tople vodene mase Atlantika napredovale daleko na sjever.

Ovo kretanje je dostiglo vrhunac oko 1380. godine. Vode između Grenlanda i Norveške su se zbog toga značajno zagrijale. Ovo zagrijavanje je imalo ozbiljne posljedice na sistem okeanskih struja: Atlantsko meridionalno tolpotno kretanje (AMOC).

Topla voda je na sjeveru izazvala topljenje arktičkog leda mnogo više nego inače. Kao rezultat toga, ogromne količine leda isprane su u Sjeverni Atlantik. Slijedile su dvije posljedice: Sjevernoatlantska voda se tada značajno ohladila. A led koji se topio je toliko razblažio morsku vodu da se salinitet okeana promjenio. Slično kao i temperatura, salinitet vode takođe utiče na njenu gustinu. Rezultat ove promjene: AMOC, veliki atlantski prijenosnik topline je oslabi. A to je bilo praćeno značajnim zahlađenjem u Sjevernoj Evropi i Sjevernoj Americi.

Istraživači smatraju da je malo vjerovatno da bi se fenomen mogao ponoviti. Jer, zbog globalnog zatopljenja, na Arktiku više nema toliko leda kao na početku Malog ledenog doba.

U prilogu: slika “Lovci u snijegu”, Pieter Bruegel, 1565.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen