Sonntag, 26. Dezember 2021

Geografija na dlanu - Priča o talijanskom roniocu i delfinu

 

(tekst koji slijedi objavljen je na facebook profilu “Geografija na dlanu” dana 26. decembra 2021.)

Čuveni italijanski ronilac Enzo Maiorca zaronio je u more kod Siracusa sa svojom ćerkom Rosanom, koja je bila na brodu.

Dok je ponirao, osetio je da ga nešto lagano udari po leđima. Okrenuo se i ugledao delfina. Onda sam shvatio da on ne želi da igra, već nešto govori.

Životinja je zaronila, a Enco je sledio. Na dubini od oko 15 metara našao se još jedan delfin uhvaćen u napuštenu mrežu.

Majorka je brzo zatražio od svoje ćerke ronilački nož. Za nekoliko minuta uspeli su da oslobode delfina, koji je poslednjom snagom ispustio „gotovo ljudski krik“ (kako je to rekao sam Majorka).

Delfin može da preživi pod vodom do 10 minuta, a zatim se udavi. Oslobođeni, još uvek ošamućeni delfin, Enco, Rosana i prvi delfin izvukli su se na površinu. A onda se ispostavilo da je to delfin ženka koja je nekoliko trenutaka kasnije na svet donela malog delfina.

Otac-delfin je napravio krug, doplivao do Enca, dodirnuo mu obraz (kao poljubac) - gest zahvalnosti ... i otplivao.

Nakon svega što se dogodilo, Enco je rekao: „Dok čovek ne nauči da poštuje prirodu i da razgovara sa životinjskim svetom, nikada neće saznati svoju pravu ulogu na Zemlji!“

Priča se odigrala 2009.

(Geografija na dlanu/facebook/20211226)
Uzbudljiva priča o ženki delfina, koje je nosila mlade, koju je spasio legendarni italijanski ronilac Enzo Maiorca – inspirisala je film 'The Big Blue' iz 1988. godine – i inspiriše nove generacije da se brinu o okeanu… sa korisnicima društvenih mreža koji strastveno dijele ovu objavu na Facebooku. Priča govori o gotovo čudesnom spašavanju delfina zarobljenog u ribljim mrežama od strane pokojnog sicilijanskog ronioca, čiji je partner s nevjericom posegnuo za ljudima i odveo Enza i njegovu kćer do trudnog sisara. Je li priča o Enzu Maiorci i spašavanju delfina istinita? Neki su se pitali koliko je ovo visoka priča… ali prema istraživanju SAPeople, osnove same priče su istinite, iako su neki detalji (kao što je delfin koji ga ljubi na rastanaku) možda malo izmišljeni!

Enzo je govorio i o "bijesu" koji je tada osjetio zbog "ilegalnog masovnog pokolja kitova u Taijiju, zajedno s onim koji je ilegalno počinila japanska kitolovska flota u utočištu za kitove u Južnom okeanu". Enzo (čije se prezime također piše kao Maiorca, Mallorca i Majorka) preminuo je 2016. u 85. godini, ali je zauvijek ovjekovječen u filmu “The Big Blue”, prikazu prijateljstva i rivalstva između šampiona u skokovima u vodu Jacquesa Mayola (kojeg glumi Jean-Marc Barr ) i Enzo (glumi Jean Reno). Bio je poznat širom Mediterana kao “King of the Abyss”, 'Kralj ponora'.

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen