Donnerstag, 9. Dezember 2021

Stare slike pričaju: Uz malu pomoć mojih prijatelja

 



Pogled na ovakve slike se najbolje dijeli sa vlastitom generacijom, rajom, koja je istih godina hodila ovuda, imala slična razmišljanja, i ima slična sjećanja.


Berdana: Kakva sjećanja budi ova jedna “obična” slika kod vas?

Vinka: Na jedno davno ljeto

Ljiljana: Korzo prema Musali... Bilo je davno.

Dženana: Bravo Ljiljana.

Fatima: I mene podsjeća na korzo i lijepa nekdašnja vremena, pozdrav, pozdrav deragi moji.

Mirjana: Bilo je davno, ali i sada griju srce lijepe uspomene.

Berdana: i “balava” i “ozbljna” strana. Po sto puta gore – dole. Lijepa mladost


Odmah na početku jedna konstatacija: Gornja slika je samo polovina od cijele slike, koja prikazuje čitavu ulicu sa oba trotoara, po kojima se uveče odvijalo korzo. Za cijelu sliku smo u arhivi stavili 1970tih.

Korzo je za omladinu iz zadnjih decenija prošlog stoljeća bilo pod “muss”. Na korzo se išlo direktno iz škole. Naravno kad je za to dolazilo vrijeme, znači negdje u trećem ili četvrtom srednje. Tih godina su počelo malo masovniji odlasci na more, ono na dan, mostarski. Gradac, Podaca, Zaostrog, Drvenik, ponekad Klek i Neum. Kupanje na moru se završavalo oko pet popodne, kako bi se stiglo u Mostar, presvuklo kod kuće, i pravac na korzo. Za našu generaciju (maturanti 1969.) sastanak na korzu je bio uz prvi platan kod gimnazije, i ljeti i zimi. Odatle se srijedom, subotom i nedeljom išlo na igranke prvo u Abrašević, a ljeti u obližnju baštu u Domu omladine, a zimi u disko u podrumu Doma, ili u Mo-disk na Staroj stanici. To su bila vremena kada nikako nije bilo kafića i zabave te vrste. Oni su se pojavili tek početkom osamdesetih. Ako nekoga ne bi bilo duže kod prvog platana na korzu, od raje su padali komentari, kako je najvjerovatnije našao djevojku, i čekala se prilika da prošetaju zajedno korzom. “Našao djevojku” u žargonu bi se reklo “objesio se”?

Cijela slika je nastala najvjerovatnije u kasno ljeto, gledajući po dugim i kratkim rukavima na prolaznicima, posebno onima na drugoj polovini slike. Slika je prilično tamna, pa se da zaključuti, ili je dan bio oblačan, ili je slika napravljena u samo predvečerje. Mogući pravac šetača, u Razvitak, u kupovinu. Usput: Hit je otvoren 1974. godine, a Razvitak 1970. godine.

Vidljiv je prilično rijedak saobraćaj, jedna crvena folcika uz Korzo, čiji vozač se ne raspoznaje, te još jedan kombi niz Korzo, i jedan parkirani Mercedes, negdje kod Bristola, a više automobila se nalazi na parkingu na Musali, što ide u prilog tvrdnji da se radi o kasnom popodnevu.

O rad njama sa lijeve strane, niz Korzo, kao i onim sa desne strane moglo bi se takođe puno toga ispričati

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen