Mittwoch, 1. Dezember 2021

Sjaj prvog snijega, a zatvoreno

 


Snijeg na Fichtelbergu u Saksoniji, u Njemačkoj! To je prekrasan prizor, slika mira i tišine.

Previše mirno i previše tiho, za sve one koji žele da zarade na planini.

Zbog dramatične situacije korone u Saksoniji, "Hotel Fichtelberghaus" je morao biti zatvoren, po prvoj odluci, do 12. decembra. Žičara Fichtelberg, najstarija žičara u Njemačkoj, zaustavljena je.

Za operatere najvećeg skijališta u planinama Erzgebirge postavlja se pitanje da li se uopšte isplati uključivati snježne topove.

Pandemija bi po drugi put zaredom mogla pokvariti sezonu sa jednom stvarnom i pravom zimom. Koliko snijega sada ima na Fihtelbergu, nije tako lako reći. Meteorološka stanica je automatizirana, sada vrši laserska mjerenja. A vjetar često naznosi pahuljice.

Stari meteorolog Gerd Franze stoga nastavlja privatno mjeriti. On je još uvijek živi na stanici i svakodnevno obilazi 16 mjernih mjesta, kako bi mogao izračunati pouzdanu srednju vrijednost.

Njemačka meteorološka služba u Offenbachu je 24. novembra navela je visinu snijega od dva centimetra. Meteorološki nadzornik Franze objavio je pet centimetara na blogu Fichtelberg.

Na slici u prilogu:

Susjedna planina, lijevo gore: Preko granice sa Češkom vidi se 1.244 metra visok Keilberg (Klinovec) sa svojim televizijskim tornjem, najvišom tačkom u planinama Erzgebirge.

Stanica, desno od hotela: Meteorološka stanica na Fihtelbergu bila je stalno zaposjednuta pune 103 godine. Od 2019. godine vrše se automatska mjerenja.

Na vrhu Saksonije, hotel: Fichtelberg je visok 1215 metara. Hotel Fichtelberghaus iz 19. vijeka je bio izgorio 1963. godine. Jednu neukrašenu zgradu iz vremena DDR-a zamjenio je novi hotel, izgrađen u starom stilu, 1999. godine

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen