Mittwoch, 22. Dezember 2021

Sa stranica stare štampe – Mostarom iz 1902. godine






U časopisu "Cook's Welt Reise Zeitung", iz 1902 godine, objavljene su četiri grafike sa ulica grada Mostara i iz okoline. Časopis je bio namjenjen turistima i putnicima, a bio je njemačko izdanje iza kojeg je stajala turistička agencija iz Engleske "Thomas Cook & Son".

Agencija "Thomas Cook & Son" je najstarija turistička agencija na svijetu a osnovana je 1841 godine.

Na prvoj grafici je prikazan pogled na Stari most sa sjeverne strane i na okolne objekte, pogled na Netervu sa pećinama i obronke brda Hum.

Druga grafika prikazuje pogled na Mostar sa južne strane, na kojoj su vidljive munare brojnih džamija i pravoslavna crkva na obronku brda. Također su uočljive zidine koje su toga vremena opasavale grad. Sve ovo se može vidjeti i na razglednicama i fotografijama, koje su pravljene sa istog mjesta, tih godina.

Treća grafika prikazuje Glavnu ulicu, pogled prema jugu. U daljini se vide čempresi oko munare Šarića džamije, a u prvom planu sa lčijeve strane česma i djevojka sa ibrikom, te objekad Kotlinog mesdžida koji postoji i danas. Sa desne strane je vidljiv "ćošak" na jednoj kući, kako je bio običaj gradnje kuća na sprat onoga vakta.

Četvrta grafika prikazuje dvorište Koski Mehmed pašine džamije, sa šadrvanom ispred džamije. Jedna slika koja se zadržala do današnjih dana.


Prilog: četiri gore opisane grafike

priredili: Armin Džabirov, Smail Špago, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen