Samstag, 25. Dezember 2021

Šume od papira

 


Guste, neprohodne šume od smeđeg i valovitog kartona: Strukture francuske umjetnice Eve Jospin podsjećaju na čežnju za netaknutom prirodom u vremenima klimatskih promjena.

Dvije izložbe u Musée de la Chasse et de la Nature u Parizu (do 20. marta) i Musée des impressionnismes u Givernyju (do 16. januara) trenutno nude uvid u njenu umjetnost.

U Parizu Jospin poziva u svoju »Galleriu«. Tu se nalazi glavni rad izložbe. Impozantna građevina, duga šest metara, vodi posjetioce kroz lučni hodnik sa pojedinačnim nišama koje sadrže slike detalja. Za njihovu izradu, Jospin koristi druge materijale kao što su tuš i svila. Jospin, kćerka 46-godišnja nekadašnjeg francuskog premijera, voli kada posetioci urone u njena umetnička djela. Lovački muzej u četvrti Marais u Parizu trenutno privlači brojne posjetitelje koji dolaze isključivo zbog Jospinove umjetnosti. Kartonska šuma umjetnika je stalni dio izložbe. Tu i tamo sa plafona vise lijane. Kada je muzej zatvoren, umjetnica redovno dolazi da ih produži, objašnjava jedan saradnik. I čini se, kao da lijane zaista rastu

(spiegel)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen