Freitag, 24. Dezember 2021

Slike dana – Taj čudesni svijet

 


Na izvoru života

Fotograf prirode Grant Atkinson pritajio se u blizini jednog pojilišta u Zimanga rezervatu za divljač.

Njegova kamuflaža mogla je biti vrlo lako otkrivenan: Lavica i njeni mladi zurili su direktno u kameru, a kako se čini već su bili obavili svoj obrok. Uostalom, na pojlište se dolazi isključivo radi vode.

Krajem ljeta, mladi bi se trebali polako odvajati od majčine sise i polako navikavati na pravu hranu.


Nekada je ovo bio dom

Ni jedna druga Savezna država nije bila tako pogođena tornadom, koji je iza sebe ostavio tako vidljive tragove pustošenja, kao što se to učinio u Kentuckyju, na jugoistoku SAD. Unutar jednog kruga pustošenja od 365 kilometara nema više ničega, a broj nastradalih još nije konačno utvrđen.

U jednoj opustošenoj fabrici svijeća u Mayfieldu za divno čudo, nakon oluje pronađeno je još nekoliko preživjelih. Zbog prestojećih praznika tamo se radilo u sve tri smjene.

Slika pokazuje nekada ugodan dom, patriotski opremljen.


Čekanje na pravdu

Predsjednik Bolsonaro može se u njegovoj rezidenciji ponekad nasloniti, pod određenim uslovima komoditeta, slično kao i ovaj beskućnik sa slike: 610.000 ljudi je u Brazilu umrlo od posljedica korone, bezbrojni su ostali bez ikakve egzistencije. Na pravda koju čovjek sa slike nijemo traži, čekaće se sigurno još neko vrijeme.

Kako sudbine mnoge sabraće iz službe predsjednika potvrđuju, odnosi u nestabilnom društvu mogli bi se vrlo brzo promjeniti. A zatvorska ćelija za diktatora još nije u potpunosti pripremljena da primi novog stanara.


Morska zvijezda

Morska zvijezda (Leiaster leachi) na slici, izgleda vanzemaljski, kao gasna magla u svemiru, snimljena pri pozadinskom svjetlu uz obale japanskog ostrva Kyushu.

Biolozi morske zvijezde nazivaju asteroidima, koji potiče od starogrčke riječi za zvijezdu.

Neki od ovih dekorativnih bodljikaša imaju svjetlosne senzore na krakovima, koji ne samo što mogu da reaguju na svjetlo i tamu, već im omogućavaju da vide mnogo detalja kao sa nekim jednostavnim okom. Bjelkaste niti na fotografiji su ustvari niti sperme, koju životinja izbacuje

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen