Sonntag, 19. Dezember 2021

Taj čudesni svijet: Slike dana


Prvi znakovi smirivanja

Svake sedmice po jedna nova monumentalna umjetnička instalacija na Kanarskim ostrvima.

Vulkan Cumbre Vieja prema opreznom izvještavanju vulkanologa koji tamo svakodnevno borave već danima,  nakon deset sedmica  pokazuje prve znake smirivanja.

Sedam hiljada ljudi je moralo napustiti njihove domove. Nema povrijeđenih, a jedan čovjek koji je pronađen mrtav, po svoj prilici se kliznuo se sa krova svoje kuće.

A turizam nostrani cvjeta više nego na Majorci.



Mačke na crnom toplom pijesku

Neobična slika sa La Palme. Pijesak i pepeo se nalazi skoro na svakom koraku ovog ostrva, a mačke iz napuštenih domova utičište i malo topline nalaze na tolom crnom pijesku nastalom od vulkanske lave



Šta je preostalo ženama

Ženama u Afganistanu je dozvoljeno da idu u kupovinu, čak i pod novom vladom, pod uslovom da poduzmu mjere za pokrivanje cijelog tijela. Ali Allah pokazuje malo simpatija prema njima: Prethodne nedjelje su aktivistkinje za ljudska prava pod opasnošću po život ,iskazale da nisu zadovoljne mjerama liberalizacije koje su promovisali Talibani.

One i dalje traže, da dobiju pravo na obrazovanje, zapošljavanje i učešće u političkom životu. Navodno, samo bi bi se prislini brakovi trebali zabranit, ali ni u ovaj blagoslov ne vjeruju svi.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen