Samstag, 25. Dezember 2021

Slike nedelje – Tač čudesni svijet

 


Akt snage i volje

Ovako izgledaju pobjednici. I to, veoma posebni pobjednici.

Tamale Safaulu pozira na takmičenju u bodibildingu "Mr 001" u kenijskom primorskom gradu Mombasi. Ne radi se samo o pokazivanje fizičke snage. Sada 28-godišnjak iz Ugande, godinama je trenirao, i radio na svom tijelu, a od 2015. godine učestvovao je na prvenstvima.

Prošle godine nesreća, izgubio je desnu nogu u nesreći na motociklu. Safaulu nije vidio razloga da odustane. Borio se, da se vrati nazad. I u životu, i u svom sportu.

Sada je pobedio Bantam kategoriji i osvojio nagradu za najboljeg sportistu sa invaliditetom.

Ali i srca svih gledalaca.


Jedan grad nestao s lica zemlje

Mayfield, u zapadnom Kentuckyju, nekada je bio miran gradić, poznat po svojoj fabrici svijeća i imigraciji Meksikanaca. Nakon tornada u prošle sedmice, od njega nije ostalo gotovo ništa.

Fabrika svijeća je uništena, samo tu je poginulo najmanje osam ljudi, među kojima su i mnogi migranti. Njihovi rođaci su veoma ljuti. Zašto radnici nisu poslati kući kada su se oglasile sirene upozorenja?

Više od 30 tornada bjesnilo je u šest američkih država, neuobičajeno za to doba godine.

Oluja je posebno daleko odnijela fotografiju porodice iz Mayfielda.

Pronađen je oko 160 kilometara dalje od kuće.


Pobjedničko tuširanje

Formula 1 nije baš siromašna u emisijama: Osim izduvnih gasova i buke motora, proizvodi i impresivne fontane šampanjca.

U nedjelju je Maxu Verstappenu (lijevo) bilo dozvoljeno da se tušira u njemu. 24-godišnji Holanđanin iz Red Bull tima pobijedio je u finalu sezone u Abu Dabiju i po prvi put osvojio titulu prvaka svijeta.

Britanac Lewis Hamilton je dugo izgledao kao pobjednik. Svjetska titula mu se činila sigurnom.

Ali kada je trka ponovo počela nakon jednog sudara, Verstappen je napao u posljednjem krugu i skinuo Hamiltona s trona, i koji je već sedam puta osvojao titulu prvaka svijeta.


Ples sa maskama

Bila je to samo generalna proba, ali činjenica da se i plesači Berlinskog državnog baleta bave svojom profesijom sa zaštitom usta i nosa, ilustruje dilemu kulturnih radnika u drugoj korona zimi. Samo nastavite, ako je potrebno sa 2G plus, (testirani, vakcinisani), gledalištem u obliku šahovske table i obaveznom maskom? Ili opet sve zatvoriti?

Njemačka opera, Deutsche Oper, će za sada ostati otvorena, a umjesto božićnog klasika "Orašar", na programu je nova verzija "Don Kihota".

Staro djelo je trenutno u reviziji zbog navodnih rasističkih stereotipa.

Kao što je već rečeno: Neka teška vremena.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen