Dienstag, 14. Dezember 2021

Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi” u novom ruhu

 Kako je 18.000 partizana slomilo 90.000 neprijatelja

Već više od dvije godine, Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici radi na osavremenjivanju i obogaćivanju svoje ponude nastojeći pratiti savremene trendove i velike svjetske muzeje. U ponedjeljak je u Jablanici predstavljena nova ponuda Muzeja i  nova muzejska postavka, ali i dugoročni strateški plan rada i razvoja Muzeja. Na strateškom dokumentu radila je grupa stručnjaka koji su predstavili četiri strateška pravca razvoja Muzeja. Cijela nova muzejska priča dio je projekta prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore „Zanimljivi muzeji – aMUSeumING“ koga finansira Evropska unija, a implementira Udruženje za preduzetništvo i posao LiNK Mostar.

U toku dvogodišnje implementacije aktivnosti projekta ponuda Muzeja obogaćena je novim mobilijarom, dvjema novim postavkama: „Prema modernom društvu“ i „Rat i umjetnost“. Bitka na Neretvi je dobila novi okvir i pristup interpretirajući kulturnu baštinu prema Interpret Europe metodologiji. Da bi doživljaj bio upotpunjen u ponudi su se našle i VR naočale uz čiju pomoć posjetioc postaje Partizan i ima zadatak oboriti avione, srušiti most i prenijeti ranjenike na drugu obalu Neretve.


Posebna – nova postavka muzeja: Rat i umjetnost

Izložba „Rat i umjetnost“ nova je postavka u Muzeju posvećena umjetnicima i koji su bili u redovima partizana i inspirisani ratnim zbivanjima stvarali svoja djela.

Centralni eksponat ove postavke je slika velikog bosanskohercegovačkog slikara Ismeta Mujezinovića koja nosi naziv „Nošenje ranjenika“.

Izložba je, osim pjesnicima, piscima i slikarima,  posvećena i jugoslovenskim filmovima u kojima je ovjekovječen Drugi svjetski rat u Jugoslaviji kao i sva njegova besmisao i bol.


Kako je zemljoradnik izašao iz neimaštine i gladi: Postavka Prema modernom društvu

Izložba „Prema modernom društvu“ posvećena je iscrpljenom običnom zemljoradniku, koji je izašao iz dugog rata, neimaštine, gladi i bolesti.

Postavka priča priču o tome kako je običan zemljoradnik prinuđen da postane građanin i zemljoradnju zamijeni industrijskim mašinama.

Ovo je priča o periodu ekonomskog procvata, bogate infrastrukture i početku emancipacije žena u Jablanici i okolini.


VR tehnologija: Doživite bitku na Neretvi i osjetite nevjerovatno iskustvo

Muzej je u svoju ponudu uveo pravi doživljaj Bitke na Neretvi i posjetioci sada mogu postati dio partizanskih redova, obarati avione, prenositi ranjenike i ratovati protiv neprijatelja.

Kroz digitalizaciju i VR tehnologiju, omogućen je povratak u 1943.godinu i Četvrtu neprijateljsku ofanzivu.

Posjetioc se na neko vrijeme nalazi u ulozi Partizana, sluša komande i ispunjava zadatke koje dobija iz vrhovne komande.

Osim VR tehnologije, Centralna muzejska postavka dobila je tablete na kojima su obrađene tematske jedinice na više stranih jezika.

Takođe, u funkciju su stavljeni i elektronski vodiči. Svaki posjetilac besplatno na usluzi ima elektronskog vodiča kroz sve postavke Muzeja.

Vodiči su dostupni na bosanskom/hrvatskom/srpskom/crnogorskom i engleskom jeziku. Trenutno se radi prevod na njemački i arapski. Vodiči kroz 28 tačaka širom Muzeja dodatno obogaćuju doživljaj tokom posjeta.

Za posjetioce, Muzej svoja vrata otvara svakog dana od 10h do 18h.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen