Montag, 27. Dezember 2021

Led nije vječan

 




Nakon završene skijaške karijere Felix Neureuter se sada bori za zaštitu Alpa. Jer promjene klime su stigle i na ove visoke planine.

Dolazi iz svestrane porodice koja u svom porodičnom stablu ima ne samo uspješne entuzijaste zimskih sportova, već i poznate slikare i pionire glaciologe.

Felix Neureuther je rođen 1984. u München-Pasingu, Njemačka, bivši je njemački skijaš. Sin je poznatih riditelja, skijaških zvijezda Rosi Mittermaier i Christiana Neureuthera, specijalizirao se za discipline slaloma i veleslaloma. Na svjetskim prvenstvima osvojio je pet medalja, tri u slalomu i dvije u ekipnoj konkurenciji. Sa 13 pobjeda u pojedinačnim trkama u Svjetskom kupu, najuspješniji je njemački alpski skijaš.

Uz foto-knjigu "Naši Alpi - Jedinstveni raj i kako ga možemo sačuvati" Neureuther je sada pronašao svoju novu ulogu. A šta slijedi iza ovoga? Želi li naslijediti Reinholda Messnera, koji je stalmo upozoravao na zaštitu Alpi? „Bilo bi drsko upoređivati se s njim“, kaže on. "Ali potrebno je da se öuje mnogo prominentnih glasova, i koji äe skrenuti pažnju na mnogostruke probleme."

Misija spašavanja Alpi je vjerovatno u njegovim genima. Tokom svojih istraživačkih putovanja, Felix Neureuther je sreo neke svoje pretke. Ne samo slikare istog prezimena, već Hermann Schlagintweita i njegovu braću Adolfa i Roberta, koji su bili njegovi direktni preci. Ušli su u istoriju kao prirodnjaci sredinom 19. vijeka tako što su prvi izmjerili glečere na Alpima, a kasnije i gleöere na Himalajima, i odredili njihovu brzinu kretanja. Stare karte pomažu današnjoj nauci da shvati razmjere povlačenja i nestajanja glečera.

Kako se to uklapa sa činjenicom da u svojoj knjizi predstavlja svoje omiljene planinske ture i takođe podstiče ljude da idu u Alpe? Ne bi li najvećem prirodnom području na kontinentu trebalo dati mir i tišinu od ljudi?

Naprotiv“, kaže Neureuther. “Ko ne doživi ljepotu Alpa i raznolikost vrsta neće učiniti ništa da ih sačuva. Mi ljudi smo dio Alpa, oni su i naš životni prostor. Posebno mlada generacija, koja cijeli dan visi ispred svojih smartfona, mora se prvo približiti prirodi da bi onda poželjela da je spašava."

Felix Neureuther i Michael Ruhland sada su objavili knjigu “Naše Alpe - jedinstveni raj i kako ga možemo sačuvatui”, fotografije je napravio Bernd Ritschel.

Istovremeno su snimili i dokumentarac za TV kanal "National Geographic" pod naslovom "Spas za Alpe".





Na slikama:

Felix Neureuther na posljednjih nekoliko metara do najvišeg vrha Njemačke, 2962 metra visokog Zugspitzea

Kralj ljepote - Veličanstveni Matterhorn smatra se vrhuncem čežnje među alpskim vrhovima.

Taschachferner glečer u Oetztalskim Alpama u Tirolu jedan je od mnogih dramatičnih primjera efekata klimatskih promjena. Od 1970. godine glečerski jezik se povukao za više od 250 metara.

Više od 30.000 životinjskih vrsta živi u Alpama. Na slici: jastreb mišer u jednoj impresivnoj pozi.

Led nije vječan: Alpe su najvažniji i najveći vodeni rezervoar u Evropi. Kroz topljenje glečera je postao vrlo ugrožen.

Iskustva u prirodi doprinose svijesti – Dreitorspitze u Partenkirchenu biomje Neureuterova prva zahtjevnije tura.

(stern)

prevod: Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen