Montag, 20. Dezember 2021

Mostar Kultur Punkt: Vrijeme je relativno

 



Oslikan mural Einsteina, održani zanimljivi kulturni događaji i radionice

Udruženje Rezon, zvanična platforma Street Arts Festivala Mostar uspješno je realizovalo novi program „Mostar Kultur Punkt“, uz prijateljsku i partnersku podršku Goethe-Instituta u BiH, u okviru projekta IchBiH.

Na četiri lokacije u gradu, u okviru konceptualnih punktova, odvijali su se različiti kulturni sadržaji s cijem unapređenja urbane kulture, promocije njemačke kulture, osnaživanja lokalnih i BiH autora i edukacije mladih.

Glavna aktivnost projekta „Mural Punkt“ donijela je novu vizuelnu dinamiku u kvart Zagrebačke ulice. Mlade autorice Karla Ćosić i Iris Ivković, uz podršku uličnog umjetnika Benjamina Čengića iz Sarajeva, oslikale su mural s likom Alberta Einsteina i time dale doprinos lokalnoj sceni ulične umjetnosti i dokazale koliko dobar uticaj ona može imati na sve građane i građanke.

„Odabrali smo Einsteina, jer prenosi vrlo bitnu poruku, a to je da je vrijeme relativno. On je osoba karakterističnog i prepoznatljivog izgleda, što olakšava komunikaciju s prolaznicima i mještanima. Moraćemo dati počast i njegovoj Milevi, za koju vjerujemo da je pridonijela puno više nego što je ikad prikazano u medijima, pa se nadamo da ćemo uskoro imati i tu priliku. Drago nam je što je publika svjesna i njene uloge i što reaguju na jako pozitivan način čim ugledaju mural“, rekle su umjetnice.

Učenici i učenice Srednje škole likovnih umjetnosti „Gabrijel Jurkić“ na „KulturStadt Punktu“ su imali prilike da se bliže upoznaju sa uličnom umjetnošću i to prvo putem teorijskog predavanja renomirane umjetnice Jane Danilović. Nakon toga su s umjetnicom Majom Rubinić i njihovim profesorom Dariom Peharom radili na interpretaciji poznatih umjetničkih djela njemačkih umjetnika, koje će aplicirati u javnom prostoru.

S obzirom na to da elektronski zvuk  privlači ljude različitih afiniteta i generacija, organiziran je i „Musik Punkt“ inspirisan berlinskom party kulturom. U Klubu 27 u MC Pavarotti gostovali su DJ Tijana ILLMN iz Banja Luke i lokalni producent i DJ Ploggen.

Graffiti Punkt organizovan je u OKC Abrašević, gdje je održana promocija monografije „LACK – MadeinBosnia“, koja sadrži grafiti radove Frenkie-a, jednog od pionira bosanskohercegovačke grafiti i hip-hop scene. Događaj je privukao mlade grafitere iz Mostara, koji su imali priliku čuti mnogo zanimljivih priča i korisnih savjeta.

„Mostar Kultur Punkt je omogućio da imamo kontinuitet našeg djelovanja i van okvira Street Arts Festivala, odgovorimo novim programskim izazovima te unapređujemo kulturnu scenu koju gradimo već deset godina. Mnogo smo ponosni na ovaj projekat i zahvalni za podršku koja osnažuje našu misiju i vizije“, ističu organizatori.

(safmo)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen