Sonntag, 12. Dezember 2021

Ljepote hercegovačkog bisera: Najviši vodopad u BiH

 







Veliki Movran je najviši vodopad u Bosni i Hercegovini i nalazi se kod Gornje Drežnice, malom mjestu između Jablanice i Mostara. Ovisno o računanju visine vodopada, visok je između 395 i 584 metra s obzirom da se njegova polazna tačka nalazi na 1.383 metra nadmorske visine, a završna na 799.

Inače, mjesto Drežnica smješteno je u kanjonu Drežanke, desne pritoke Neretve koja protiče između dvije velike planine, Čabulje i Čvrsnice.

Ovaj hercegovački biser smatra se posebnim i po tome što je riječ o ne samo najvišem vodopadu u našoj državi, nego i u regionu, a u Evropi je u kategoriji najviših vodopada.

Vodopad Veliki Movran nije stalnog karaktera. Naime, on se pojavljuje samo za vrijeme obilnijih padavina i topljenja snijega. Veliki Movran je ogroman otvor u kojem se voda skuplja tokom cijele godine, da bi za vrijeme najvećih kiša ili topljenja snijega, kada se planinski procijep potpuno ispuni, Movran "eksplodirao". S obzirom na to, odlazak i posjetu ovom bosanskohercegovačkom predjelu treba planirati upravo u ovakvim periodima.

Jedno je sigurno - nećete se razočarati!


Djelić atmosfere sa vodopada Veliki Movran možete pogledati u videu ispod:

https://youtu.be/PleNLPQ0sAo

(klix)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen