Freitag, 31. Dezember 2021

Autobus bez vozača

 





Testnim autobusom upravlja kompjuter. Sve funkcioniše bez problema, samo da nije pogrešno parkiranih automobila.

Ovaj autobus prevozi putnike, bez vozača. "EASY-Shuttle", kako je nazvan, šest mjeseci je vozio kroz banjski gradić Bad Soden-Salmünster u okrugu Main-Kinzig, u Njemačkoj, upravljen jednim kompjuterom.

Prevozno udruženje RMV (Rhein-Main-Verkehrsverbund) ga je koristio za testiranje autonomne vožnje, bez vozača, u javnom prevozu.

Kako je saopštio iz RMV, vozilo na električni pogon sa osam sjedišta vozilo je javnim putevima i prevozilo putnike do banje, na kružnoj relaciji dugoj 1,3 kilometra. Bile su predviđene i usputne stanice, na primjer, kod banje Spessart-Therme i na sajmištu. Vozilo bez vozača je u dobrih 160 dana rada prešlo 3.000 kilometara i prevezlo 3.000 putnika, kako je saopšteno, probna vožnja je organizovana zajedno sa okrugom Main-Kinzig, sa dva prevozna preduzeća i gradom Bad Soden-Salmünsterom.

Prevoznici su nakon testne vožnje dali svoju pozitivnu ocjenu. Za vozilo se kaže da se dobro integrisalo u javni saobraćaj. Međutim, putnici se nisu morali baš oslanjati na bus sa automatskim upravljanjem: jer, pri brzini od jedanaest kilometara na sat, bus je bio samo dva puta brži od pješaka. Međutim, autonomno vozilo je naišlo je na dobar prijem kod putnika, saopšteno je iz udruženja. Istraživanje je pokazalo da se devet od deset putnika osjećalo sigurno. Osam od deset bi vrlo rado i ubuduće putovalo bez vozača. "Posebno nas je radovalo što su se putnici osjećali sigurno u autonomnom vozilu u redovnom saobraćaju", rekli su iz RMV.

Testna vožnja na javnim putevima veliki je korak ka cilju da se autonomna vozila u budućnosti koriste za dopunu autobusa i vozova u lokalnom saobraćaju. Prije toga, autonomni autobusi su već bili testirani na privatnim područjima bez drugog saobraćaja, na primjer u okruženju dvorca Eberbach, kao i u krugu centralne tramvajske radionice Frankfurtskog transportnog preduzeća. Shuttle koji se koristio u ovom banjskom mjestu dobio je ime "EASY", što je skraćenica za „Electric Autonomous Shuttle for You“, "Električni autonomni šatl za vas".

Iskustva iz ovog pilot projekta sada se naučno evaluiraju, i to od strane istraživača sa “Frankfurter University of Applied Sciences”, Frankfurtskog univerziteta primijenjenih nauka, bivše Visoke škole u Franjfurtu.

(faz)

prevod: Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen