Freitag, 17. September 2021

Završen jubilarni, deseti Street Arts festival Mostar, utočište ulične umjetnosti

 

Prethodnih deset dana, osim što je već prepoznat kao najveća galerija na otvorenom u regionu, Mostar je ponovo postao i umjetnički atelje na otvorenom. Autori iz SAD, Argentine, Španijee, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su na više lokacija u gradu slikali murale, tačnije u ulicama: Šantićeva, kraljice Katarine, kralja Zvonimira, kralja Tomislava, Vukovarska, Splitska, Maršala Tita, te lokacijama Staklene banke, Parka Nobelovaca i Španskog trga.

Osim što su uljepšali fasade zgrada, postigli su bitniji cilj i približili građanima i građankama Mostara uličnu umjetnost i smjestili je u svakodnevicu.

„Godinu dana planiramo ovogodišnju produkciju festivala, a pored toga smo cijelo ljeto bili okupirani organizacijom umjetničkih rezidencija i radionica za mlade. Iza nas je mnogo truda, upornog i kontinuiranog rada koji je rezultirao uspješnom realizacijom svih ideja i planiranih aktivnosti. Jubilarno izdanje festivala bilo je posebno emotivno kao i profesionalno iskustvo za sve nas. Nastavljamo već naredni mjesec s novim programima i saradnjama“, rekli su organizatori festivala.

Pored oslikavanja murala, festival je ove godine proširio svoje djelovanje, te je uvrstio nove umjetnosti u svoj program. Posjetioci svih generacija imali su priliku da uživaju u nekom od ponuđenih programa. Trodimenzionalna projekcija na Starom mostu je započela festival, bogat muzički program, druženje sa susjedima uz kaficu, lutkarska predstava, cirkuski performans, te pozorišni performans na ulici ispunjavali su dane svih zainteresovanih.

Graffiti vikend, koji je prvi put organizovan u ovolikom kapacitetu, privukao je pažnju svih onih kojima je hip-hop i ulična kultura interesantna, te su graffiteri iz regiona crtali graffite u Sjevernom logoru i na još nekoliko lokacija u gradu. Ovom aktivnošću, graffiti umjetnost je zvanično postala dio festivala i graffiteri će narednih godina biti uvršteni u osnovni program festivala.

„U Mostaru mi se prvenstveno dopala arhitektura i dizajn građevina i prepoznao sam potencijal. Rad na pojedinim zidovima zahtijeva više truda i to nama umjetnicima predstavlja veći izazov prilikom stvaranja. Zadovoljan sam organizacijom i osjetio sam se dobrodošlo“, rekao je umjetnik Taquen iz Španije.

Umjetnici iz cijelog svijeta su u jednom saglasni, a to je da u Mostaru imaju umjetničku slobodu i da ovaj grad ima savršene zidne površine za uličnu umjetnost. Građanke i građani Mostara su, takođe, mnogo zahvalni umjetnicima, što su dokazali brojnim komplimentima, domaćinskom pristupu i osiguravanjem fasada za oslikavanje.

Festival je održan uz podršku FOD BiH, Ambasade SAD-a u BiH, Grada Mostara, Španjolske Ambasade, Guma M, Kvinna till Kvinna fondacije, Austrijskog kulturnog foruma, Route WB6, Blow Up agencije, Fondacije Slipičević, Wizard Health. Generalni pokrovitelj festivala je HT Eronet.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen