Freitag, 3. September 2021

Iz svijeta – Slike dana

 


U sigurnim rukama

Njegov zadatak je bio da ljude na aerodromu u Kabulu otpremi u sigurnost ispred Talibana, a njihovu evakuaciju učini siguirnom. Američki marinac, kako pokazuje ova dirljiva fotografija, svoj zadatak je shvatio i više nego ozbiljno. On je jedno avganistansko dijete prihvatio čvrsto u svoje ruke, i otpremio na let spasa u sigurnije inostranstvo.

Drama na aerodromu je nastupila tek nekoliko dana kasnije.


Posljednja sreća
Djevojka ima 23 godine, američki je marinac. U haosu na aerodromu u Kabulu, u naručje joj je spuštna jedna beba. Beba bosih nogu. Ona je ljulja u svom naručju.
Na djevojci je vojna odjeća. Vojne rukavice, pancir. Beba je prelijepa, kao i svaka druga beba.

Beba je pospana u u naručju djevojke vojnika.
Prizor koji je fotografisan obišao je oko svijeta munjevito.

Na Instagramu, 21. augusta, Nicole ispod njene fotografije sa bebom piše: "Volim svoj posao."

Prilikom atentata na aerodromu u Kabulu, samo pet dana kasnije, djevojka je ubijena, zajedno sa još 180 nevinih civila, među kojima je bilo dosta djece.

Imala je samo 23 godine. Nikada neće roditi svoju bebu. Njena posljednja sreća je bila ova beba.
Bebu drži u naručju kao da joj je majka.
Ime djevojke vojnika je Nicole Gee.

Baš kao što je držala tuđu, držala bi i svoju bebu.

Postala bi najbolja majka na svijetu.


Slatka hrana

Jedna od posljednjih stepa u Evropi nalazi se u mađarskom nacionalnom parku Kiskunsag. Tamo poslijednje dane ljeta provodi i tekunica sa slike, čije je službeno ime Spermophilus citellus. A čime se hrani? Naravno sa ukusnim plodovima ljeta. Najdraži su joj plodovi maka, koji joj se na jelovniku nalaze samo nedeljom.


Umjetnost refleksije

Bečki muzej umjetnosti Albertina poziva posjetioce da u periodu od 31. augusta do 5. decembra dođu na jedan neobični susret, izložbu pod imenom “Seeds of Time”, sa umjetnikom Hubertom Scheiblom. Devet djela su nastala tokom pandemije. Izložba u tri prostora nudi poglede na različite stilove umjetnika kroz uzbudljiva apstraktna djela koja potiču na razmišljanje.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen