Donnerstag, 23. September 2021

Nova avantura Asteriksa

 

Asterix, Obelix i Idefix nam 21. oktobra dolaze sa novom avanturom, u 39. svesci ovog stripa. Zajedno s Miraculixom, vjerovatno najpoznatijim od svih druida na svijetu, junaci kreću na dugo i misteriozno putovanje, u potrazi za zagonetnim i zastrašujućim stvorenjem.
"Kakvo je to stvorenje?"
Didier Conrad je Albertu Renéu poslao crtež. Čudan i misteriozan... Prikazuje naša dva omiljena junaka, koje je prije više od 60 godina izumio sjajni dvojac René Goscinny i Albert Uderzo. Oni se penju uz visoko deblo drveta, i čini se kao da pokušavaju ponovo uhvatiti Idefixa, nakon što je ovaj pobjegao od njih. Da li mali pas sanja veliku slobodu?
Deblo drveta izgleda vrlo čudno. Kao da je napravljen po uzoru na zagonetno stvorenje sa ogromnim zubima, očnjacima i kljunom poput ptice grabljivice ... ... Ovo je stvorenje kojeg su stari narodi, ili obožavali, ili su ga se plašili.

Asterix, Obelix i Idefix su u novoj avanturi koja je naslovljena sa “Asterix en de Griffioen” na francuskom. To je peti album iz pera proslavljenog dvojca autora: Jean-Yves Ferri, tekst i Didier Conrad crteži.

Jedno je već sigurno: u potrazi za misterioznim stvorenjem, naši prijatelji se mogu radovati jednoj epskoj avanturi punoj zamki!
"A zašto grifon?"
Jean-Yves Ferri nam govori više o tome: „Za mene je sve počelo skulpturom Taraske: zastrašujućim stvorenjem iz keltske mitologije ... Jesu li naši preci zaista vjerovali da postoje takva bizarna čudovišta? U starom Rimu istraživača je bilo malo, a zemlja je bila uglavnom inkognito. S druge strane, slonovi i nosorozi, koji su prilično izuzetne životinje, već su viđeni u Rimu. Pa zašto Rimljani nisu trebali
vjerovati u postojanje drugih, jednako fantastičnih bića? Pogotovo jer su neke od njih (Meduzu, Kentaura, Gorgonu itd.) Stari Grci opisali mnogo ranije i na vrlo ozbiljan način.
Ostalo je samo odabrati životinju iz mitološkog bestijarija koja će biti u središtu avanture. Moj izbor je pao na grifona: pola orla, pola lava i uši konja - potpuno zagonetno biće! To bi Rimljanima odgovaralo, to je bilo jasno. Ali šta je s Galima? Kako to da Asterix, Obelix i Idefix, u pratnji časnog druida Miraculixa, kreću na epsko putovanje prepuno opasnosti da pronađu ovo fantastično stvorenje? Sve to naravno, saznaćete u novom albumu. Neću vam sve reći "
Zvuči vrlo misteriozno ... O čemu se radi?
Odgovor ćemo pronaći u novom nastavku o Asterixu i Greifu, u prodaji od 21. oktobra 2021. godine!
(asterix.com)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen