Mittwoch, 29. September 2021

Svjetski dan srca 2021.

Marš Španski trg – Mali i Veliki kuk, Mostar, 4. oktobra od 9,30 do 14,30 sati



Svake godine, 17.5 miliona ljudi širom svijeta prijevremeno umire od neke od bolesti srca i krvnih sudova (KVB) među kojima dominira srčani i moždani udar. Bolesti srca i krvnih sudova predstvaljaju vodeći uzrok smrtnosti i ako se ne poduzmu efikasnije intervencije očekuje se da će do 2030. godine broj smrti porasti do 23 miliona godišnje.

Sa ciljem obilježavanja Svjetskog dana srca, svake godine na dan 29 septembra/rujna, članovi i partneri mreže Svjetske Federacije za srce, kao i svi pojedinci širom svijeta, udružuju u različite sportske aktivnosti, šetnje, muzičke i kulturne manifetacije, do organizacije  stručnih skupova i preventivnih pregleda u zdravstvenom sistemu.


Ovogodišnji slogan Svjetskog dana srca je “ Koristi srce i poveži se”


Polovica svjetskog stanovništva nema internet. Nemaju pristup digitalnim alatima koji bi pomogli spriječiti, otkriti i liječiti bolesti srca i krvnih sudova. Po Svjetskoj Federaciji za srce, nepovezana srca su ranjiva, a povezana srca su snažna. Digitalne mreže omogućuju povezivanje pacijenata s obiteljima, prijateljima, drugim pacijentima, zdravstvenim radnicima i njegovateljima. Niko se ne bi trebao osjećati usamljeno, bez obzira na pandemiju COVID-19, stoga iskoristimo tehnologiju da bismo prevladali izolaciju i pomogli efikasnost i dostupnost zdravstvene zaštite.

Posjetite www.worldheartday.org i saznajte kako se možete povezati.

(zzjzfbih.ba)


Dani srca u Mostaru”, događaj kojim se obilježava 29. septembar – Svjetski dan srca.


“Dani srca u Mostaru” održavaju se od 28. septembra do 4. oktobra s motom “Upotrijebi srce da pobijediš bolesti srca za zajednicu, za voljene i za sebe”, a sve s cilljem promocije zdravih stilova života, prevencije pušenja i drugih kardiovaskularnih faktora rizika.

U događaj su uključene brojne organizacije i udruženja građana, ljekari, medicinske sestre i studenti s oba državna sveučilišta u Mostaru, vjerske zajednice, kantonalni i federalni zavod za zdravstvenu zaštitu i zdravstveno osiguranje, te naučne akademije i fakulteti.

Određivanje stepena rizika oboljevanja od KVB, u Domu zdravlja na Bulevaru i Domu zdravlja Stari grad Mostar, Poliklinici MDD Merhamet Mostar održaće se od 28. septembra do 2. oktobra.

Virtualni naučni simpozij “Novine sa ESC kongresa 2020 o antikoagulantnoj terapiji-NOAK” održaće se 29. septembra od 19 sati, dok je za 4. oktobar od 9,30 do 14,30 sati planiran Marš (Španski trg – Mali i Veliki kuk na putu ka Podveležju), s određivanjem stepena rizika za KVB građanima Mostara.

Obilježavanje Svjetskog dana srca u Mostaru organizuje Udruženje kardiologa Hercegovačko-neretvanskog kantona i Radne grupe Udruženja kardiologa BiH, a pokrovitelji su Ministarstvo zdravstva HNK-a, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a,Ljekarska komora i Komora medicinskih sestara i tehničara HNK-a i Bosansko-Hercegovačko-Američka akademija nauka i umjetnosti.

S obzirom da je riječ o jubilarnoj, dvadesetoj godini obilježavanja, svim učesnicima akcije, Udruženje kardiologa odaće priznanje, koje će se, zbog covid-19, dostaviti poštom, a spisak dobitnika priznanja objaviti na svojoj web stranici.

(NovaSloboda/Fena)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen