Donnerstag, 30. September 2021

“Daruj domovini sadnicu”

 



U Sarajevu je održana redovna izvještajna Skupština Saveza antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine, na kojoj su usvojeni izvještaji o radu u protekloj godini, te planovi rada i aktivnosti za tekuću godinu.

U živoj i veoma zanimljivoj diskusiji delegati, koji su stigli iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, istakli su da je u minulom periodu učinjen značajan pomak u vidljivosti antifašista u javnom prostoru, te da kurs reagovanja na sve društvene pojave treba nastaviti i intenzivirati, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

Posebno je naglašena potreba svojevrsnog edukovanja, kako članstva, tako i građana. za prepoznavanje svih oblika neofašističkog djelovanja, ali i osposobljavanje antifašističkog pokreta BiH za adekvatno suprotstavljanje takvim djelovanjima.

S posebnom pažnjom, delegati su primili informaciju o prijedlozima Programskog savjeta SABNOR BiH, koji će biti uskoro prezentirani javnosti kroz Platformu za budućnost antifašista Bosne i Hercegovine. Težište je stavljeno na podmlađivanje i okretanje proaktivnom djelovanju u vremenu u kome živimo. Intencija je da komemorativna djelatnost ne bude primarna djelatnost, nego izvorište inspiracije i nadahnuća, a težište uočavanje neofašističkog djelovanja i iznalaženje metoda suprotstavljanja istom.

U tom duhu, između ostalog, valja istaći zaključak da se u povodu 25. novembra – Dana državnosti BiH pozovu građani na dvije aktivnosti i to masovni izlazak na naše planine, te uključivanje u akciju pošumljavanja. Pod motom “Daruj domovini sadnicu” nadoknadimo mali dio šumskog bogatstva koje svake godine izgori u brojnim poarima, ali i pokažimo da uistinu volimo Bosnu i Hercegovinu.

I ljubav prema domovini je antifašizam, saopšteno je iz SABNOR-a BiH.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen