Dienstag, 7. September 2021

U sjećanju: Au revoir, Jean-Paul Belmondo

 



Generacije koje su odrastale uz kino, u vremenima dok mali ekran još nije bio ušao u naše domove, u sjećanju nose stari okus i miris kina, velikog ekrana i filmova, posebno sa Jean Paul Belmondom.

Legendarni francuski glumac je preminuo u 88. godini.

Belmondo je rođen 9. april 1933. godine u Neuilly-sur-Seine. Jedan je od najpoznatijih i najsvestranijih francuskih i evropskih filmskih umjetnika.

Diplomirao je u Parizu, a nakon studija karijeru započinje u pozorištu, a od 1956. godine i na filmu.

Glumio je u filmovima renomiranih redatelja, Claudea Chabrola i Vittoria De Sice, ali slavu mu donosi uloga u prvijencu "New Wave".

Komercijalnim filmovima okreće se 1960. godine, glumio je u avanturističkim komedijama kao što je "That Man from Rio" i "The Man form Hong Konga", što mu donosi veliku svjetsku popularnost.

Od kraja 1970-ih češće glumi u akcijskim i kriminalističkim filmovima, a od 1990-ih se uglavnom posvećuje pozorištu. Bio je poznat po tome što nije koristio kaskadere u akcijskim scenama.

Nakon sedmogodišnje pauze zbog pretrpljenog moždanog udara, vratio se 2008. glumi ulogom u filmu "Un homme et son chien".


Htio je postati profesionalni bokser, glumio je agenta tajne službe u filmu "The Professional" i stao pred kameru s Romy Schneider i Catherine Deneuve.
Sada je glumačka legenda Jean-Paul Belmondo (88) mrtav! Ovo je potvrdila advokatska kancelarija njegovog advokata Michel Godest u ponedjeljak popodne.
Godine 1959. Francuz se kao glumac probio sa glavnom ulogom filma "Do posljednjeg daha" - kao što je često, u svojih više od 100 filmova, igrao šarmantnog sitnog kriminalca. Niko nije zločinu dao toliko seksualne privlačnosti.
Belmondo nije bio samo tvrd na ekranu, jer je na snimanju na početku karijere dosljedno izbjegavao kaskadere. Tek kada je zadobio ozljedu glave u 52. godini za film "The Boss" (1985.), tome je bio kraj.
1994. godine Belmondo je bio duboko pogođen. Njegova kćerka Patricia (iz prvog braka) poginula je u jednom požaru. Ni on sam nije bio pošteđen nesreća. 2001. godine doživio je moždani udar, nakon čega je ostao paralizovan s jedne strane, i jedva da je mogao govoriti. Godine 2008. proslavio je povratak u kina sa remakeklasik filma "Čovjek i njegov pas".
Srcolomac po prirodi, nije imao sreće ni sa svojim ženama. Njegovi brakovi sa Elodie Constantin (1953–1965) i Nathalie Tardivel (2002–2008) raspali su se, a 2010. godine 40 godina mlađa žena, bivša plesačica Barbara Gandolfi navodno ga je finansijski krahirala.




Ovdje samo jedan mali izabor filmova,koji su ostali u sjećanju, u kojima je Jean Paul Belemondo igrao glavnu ulogu, sa glumicama, koje su imale glavnu ulogu u tom filmovima:

  • La Ciociara (1960.), Sophia Loren

  • Do posljednjeg daha (1960.), Jean Seberg

  • Cartouche (1962.), Claudia Cardinale

  • Čovjek iz Rija (1964.), Francoise Dorleac

  • Čovjek iz Hong Konga (1965.), Ursula Andress

  • Ludi Pierrot (1965.), Anna Karina

  • Gori li Pariz? (1966.), Kirk Douglas, Glenn Ford, Yves Montand, Alain Delon

  • Borsalino (1970.), Alain Delon, Carherine Rouvel

  • Veličanstveni (1973.), Jacqueline Bisset

  • Nepopravljivi (1975.), Genevieve Bujold

  • Plaćenik (1976.)

  • Profesionalac (1981.), Cyrielle Clair

  • Marginalac (1983.), Carlos Sotto Mayor

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen