Freitag, 10. September 2021

Festival kao glas bunta protiv ignorisanja

 



Na Memorijalnoj sceni 2532 večeras, u 20 sati, počinje 46. Mostarski teatarski festival – Festival autorske poetike.

Od 1975. godine, kada je održan prvi pa do danas, tradicija nikada nije prekidana. I u najtežim okolnostima festival je trajao i dešavao se. Dva su čak održana van Mostara. Neki su održani isključivo uz pomoć teatarskih  prijatelja, koji su dolazili u Mostar isključivo o svom trošku, ali sa vjerom da je ovu iskru teatarske vatre u Mostaru važno sačuvati.

“Ni danas situacija nije ništa bolja. Budžet festivala je doslovno 0,00 KM, ali će ga biti, skromnijeg nego što želimo i po obimu manjeg, ali neće se ugasiti, kako su mu namijenile neke više sile koje misle da vladaju našim životima”, kažu iz MTM-a..

Zato je večerašnje igranje eMTeeM-ove predstave “Pusta zemlja” na otvaranju festivala više od teatra. I festival i njegovo postojanje, i večerašnje izvođenje predstave, snažan su bunt mladih ljudi protiv ignorisanja kojim ih se želi ušutkati.

“Ako vaš glas jeste za slobodu izražavanja, onda je vaše mjesto večeras na otvaranju 46. Festivala autorske poetike. Predstava ‘Pusta zemlja’ slika naše društvo očima mladih ljudi. Očekujemo vas večeras, jer podrška nam treba”, ističu iz MTM-a.

Ulaz je slobodan.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen