Montag, 20. September 2021

Svečana dodjela nagrada “Nijaz Slipičević” za 2021. godinu

 



Svečana dodjela nagrada “Nijaz Slipičević” za 2021. godinu održaće se 20. septembra 2021. godine u Centru za kulturu Mostar, ulica Rade Bitange 13 sa početkom u 19:00 sati.

Fondacija Slipičević




Nagrade fondacija Nijaz Slipičević 2021.

Građani odabrali! Poznati dobitnici nagrada ''Nijaz Slipičević“ za 2021!

I ove godine su građani Mostara, putem glasanja na društvenim mrežama birali kome će pripasti prestižna nagrada ''Nijaz Slipičević'', koja se tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima.

Glasalo se preko Facebook stranice Fondacije Slipičević u dvije runde. Zabilježen je veliki interes građana Mostara koji su sa skoro 2200 glasova odabrali između šest nominiranih.

Mostarski teatar mladih, FC Mostar SG „Staklorad“ i Univerzitetski Karate Klub "Student" Mostar nisu ušli u finalnu rundu u kojoj su se našle Mostarske mažoretkinje, Elvir Šendro i Jasmin Trnovac. Ove godine je zabilježena naročito tijesna utrka između finalista.

Dobitnici nagrada „Nijaz Slipičević“ 2021

Prvu nagradu „Nijaz Slipičević“ i 695 glasova osvojio je Jasmin Trnovac, kondicioni trener FK Velež i plivačice Lane Pudar, za dovođenje mostarskih sportista u formu da pronose slavu Mostara na najvišem nivou - u evropskim takmičenjima i na Olimpijskim igrama.

Drugu nagradu „Nijaz Slipičević“ i 626 glasova osvojio je Elvir Šendro, mladi profesionalni bokser iz Mostara koji niže pobjede nokautom na svjetskoj sceni, ponos Bokserskog kluba Mostar i reprezentativac BiH sa rezultatima u olimpijskom boksu – za nastavak svijetle tradicije mostarskog boksa.

Treću nagradu „Nijaz Slipičević“ i 576 glasova osvojile su Mostarske mažoretkinje, višestruke državne prvakinje, pobjednice internacionalnih mažoret takmičenja i poznate ambasadorice grada Mostara u Evropi i svijetu za kontinuiran rad s mladim ljudima i postignute rezultate u proteklih 26 godina djelovanja.

Plaketa „Nijaz Slipičević“ 2021.

Fondacija Slipičević će i ove godine, po treći put, dodijeliti plaketu „Nijaz Slipičević“ kao posebnu počast onima koji su zadužili Mostar svojim ostvarenim rezultatima. Dobitnik plakete „Nijaz Slipičević“ za 2021. godinu bit će Salko Pezo, akademski slikar i istaknuti kulturni radnik, za dugogodišnji doprinos razvoju mostarske kulture.

Dodjela nagrada 20.09.2021 u Centru za kulturu, uz prijenos uživo preko Facebooka!

Svečanost dodjele nagrada bit će upriličena u ponedjeljak, na dan kada je rođen Nijaz Slipičević, 20.09. s početkom u 19 sati u mostarskom Centru za kulturu. Svečanost dodjele nagrada pratit će prikladan zabavni program. Ulaz na ceremoniju je slobodan, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Oni koji ne budu mogli doći, moći će pratiti dodjelu preko live streama na Facebook stranici Fondacije Slipičević ( https://www.facebook.com/fondacijaslipicevic/ ).

O nagradi ''Nijaz Slipičević"

Nagrada ''Nijaz Slipičević'' je oformljena kako bi Fondacija Slipičević pomogla razvoj talenata koje tek treba vrednovati, a koji u teškom vremenu za naš grad, ne dobivaju zaslužena priznanja i podršku.

Svrha nagrade je poticati mlade ljude - likovne umjetnike, književnike, sportiste, muzičare, naučnike, te sve druge mlade talente koji svojim radom ostvaruju najznačajnija postignuća u našem gradu. Odati priznanje najboljima i podstaći njihov daljnji rad i razvoj.

Fondaciju Slipičević je 2015. godine, osnovao Hari Slipičević u znak sjećanja na svoga oca Nijaza. Vizija Fondacije je jednaka onoj koju je imao Nijaz Slipičević - humanizmom, tolerancijom, dostojanstvom i pravdom stvarati bolje uslove za život onima kojima je to potrebno, sa željom da svoje vrijeme i znanje usmjerimo u bolju budućnost.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Nijaz Slipičević“

Do sada su nagrađeni plivačica Amina Kajtaz za povratak Mostara na Olimpijske igre, Rock Škola Mostar za za povezivanje mladih ljudi i rušenje barijera, reprezentativac Bosne i Hercegovine, Ivan Klepić, seniorski prvak Evrope u karateu, Goran Popović, mostarac koji je primljen na prestižnu akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, Emina Kapetanović za izvrsne rezultate u polju informatičkih nauka, književnici Almin Kaplan i Anita Pajević, akademski slikar Boris Orenćuk, plivačica Lana Pudar, karatašica Rijalda Džiho, Street Arts Festival koji je ponio priznanje za oživljavanje mostarskih fasada, Iva Martina Kraljević za rezultate u mentalnoj aritmetici, Mostarska asocijacija sporta, Mostarske kiše te Plesni studio Mo Stars. Plaketa „Nijaz Slipičević“, kao posebno priznanje dodijeljena je Ženskom fudbalskom/nogometnom klubu Emina i Lorensu Listi.

(Fondacija Nijaz Slipičević/facebook 20210918)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen