Donnerstag, 2. September 2021

Otvoren festival Open City Mostar

 


Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, i mostarski gradonačelnik Mario Kordić otvorili su u srijedu naveče festival Open City Mostar, koji će trajati tri sedmice i na kome će biti više od osamdeset događaja.

Sattler je kazao kako je ovo prekrasan dan za Mostar, Hercegovinu i cijeli region, te da vjeruje kako će u naredna 22 dana, koja će biti ispunjena različitim umjetničkim dešavanjima, svako naći nešto što će mu biti zanimljivo i imati priliku da posjeti neki od mnogobrojnih događaja.

Dodao je kako Evropska unija želi da pruži podršku, želi da pomogne sada “kada je Grad Mostar okrenuo jedan novi list”.

“Nakon deset godina, održani su izbori u Gradu Mostaru i sada imamo Gradsko vijeće, imamo opoziciju. Naravno, sa svoje strane želimo da pomognemo i muzičarima koji su, takođe, imali jedan težak period iza sebe. Tu su, naravno, i značajni turistički potencijali koje Grad Mostar svakako ima i ovo su, takođe, dešavanja koja ujedinjuju i okupljaju građane. Želja nam je da se ovaj festival i ova događanja upišu u kalendar kulture u Mostaru i da postanu jedno tradicionalno dešavanje. Drago mi je da smo uspjeli udružiti snage i ostvariti ovo što imamo”, poručio je Sattler uoči otvaranja festivala.

Gradonačelnik Kordić istakao je kako ovaj događaj ima višestruku namjenu, a da je jedna od njih svakako i produženje turističke sezone, kako bi, nakon lanjske ‘covid godine’ i lock- downa, dali još malo zamaha turizmu u Gradu Mostaru.

“Druga priča je ona koju pokušavamo raditi zajedno i to je ta integracijska priča, jer mislim da se na polju kulture možemo jako zbližiti. To je jedna humana, lijepa priča za Mostar i lično bih se veselio kad bi ovo postala tradicija Grada Mostara i da uvijek znamo da nekako pred kraj ljeta imamo ovakvo jedno fino događanje”, poručio je gradonačelnik.

Nakon svečanog otvaranja, na Šetalištu je upriličen je koncert Simfonijskog orkestra Mostar.

Inače, u 22 dana trajanja festivala, u Mostaru će se na 10 lokacija održati brojne muzičke, kulturne i edukativne aktivnosti u realizaciji partnera i izvođača iz Bosne i Hercegovine i regije, a pristup svim događajima je besplatan.

Festival finansira Evropska unija, a provodi Mostarska škola roka i Klub 27 u partnerstvu s Gradom Mostarom.

(NovaSloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen