Montag, 20. September 2021

“Put od milion koraka”, film o mega stazi Via Dinarica

 

Organizacija “Zemlja Dinarica” snimila je kratki film “Put od milion koraka” o Via Dinarici, stazi koja se pruža od Slovenije do Albanije, preko Bosne i Hercegovine, a kroz koju prolazi možda i najljepši dio te mega staze.

Via Dinarica je put namijenjen planinarima, biciklistima i drugim izletnicima koji posjećuju Dinaride kao turisti, ali istovremeno i platforma za razvoj i unapređenje životnih uslova za ljude koji u Dinaridima žive.

Predsjednik “Zemlje Dinarice” Zehrudin Isaković kazao je, za Fenu, da je film edukativnog karaktera, namijenjen djeci osnovnih i srednjih škola kako bi se informisali o stazi.

Kao jedan od glavnih motiva za uspostavljanje te staze, Isaković je naveo zaštitu prirode na tom području, ali je podvukao i značaj razvoja planinskog turizma i rekreaciju kroz bajkovite predjele.

“Svako ko je prošao stazu, ostao je oduševljen raznolikošću i ljepotom predjela. U BiH staza obuhvata područja Buškog jezera, zatim planine Vranj, Čvrsnicu i Prenj, Boračko jezero, Bjelašnicu, Visočicu, Kalinovik, Zelengoru, Sutjesku, Maglić i Trnovačko jezero”,naglasio je Isaković.

Njihova želja je, dodao je, da se mlade generacije informišu o stazi i da kroz obilazak prirodnih ljepota zavole i svoju domovinu.

Film je urađen uz podrsku UNDP-a, USAID-a i Italijanske razvojne agencije (AICS).

Video se može pogladati na linku: https://youtu.be/kScxPZOfLIE

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen