Sonntag, 12. September 2021

Graffiti vikend u Mostaru

 







U sklopu jubilarnog 10. Street Arts Festivala Mostar ,koji je u toku, ovog vikenda se održava graffiti vikend, na kome10 graffitera iz regiona crtaju graffite i time doprinose popularizaciji ove ulične umjetnosti.

Graffiteri iz Hrvatske, Srbije i BiH crtaju u Sjevernom logoru, a manje umjetničke intervencije će se raditi na još nekim lokacijama u gradu.

„Ovim događajem želimo da uvrstimo i graffiti umjetnost u naš festival, koju smo do sada pomalo zapostavili. Želimo da građanima i građankama Mostara približimo graffiti umjetnost i razbijemo predrasude koje ovaj vid umjetnosti nosi sa sobom“, rekli su organizatori.

Početak graffiti vikenda je obilježen hip-hop žurkom na Hamam Stage-u u partnerstvu sa Open City Festivalom. Lokalni DJ Mayer i S.One su poznatim hip-hop i RnB hitovima razigrali sve prisutne, a reperi Whoo See su nastavili da zabavljaju posjetioce. U subotu, festival se seli u prirodu, te će u Lazy Bar Blagaju u popodnevnim časovima početi žurka na kojoj će brojni DJ iz Hrvatske i BiH puštati muziku. Graffiti vikend se realizuije uz podršku FOD BiH, Američke Ambasade u BiH i HT ERONET.

U nedeljuće u parku Nobelovaca biti organizovan događaj pod nazivom „Ćejf u prolazu“, ispijanje kafice sa susjedima uz muzičku podršku Anje i Zlaje, lokalnih muzičara. Završnica festivala je u ponedeljak razgovorom sa lokalnom umjetnicom Majom Rubinić u Centru za kulturu Mostar, sa početkom u 17 sati.

Podsjećamo da je u tpku jubilarni, deseti Street Arts Festival Mostar, koji je ove godine doveo umjetnike iz SAD, Argentine, Španijee, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji na dvanaest lokacija u gradu slikaju murale, tačnije u ulicama: Šantićeva, kraljice Katarine, kralja Zvonimira, kralja Tomislava, Vukovarska, Splitska, maršala Tita, te lokacijama Staklene banke, Parka Nobelovaca i Španskog trga.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen