Sonntag, 26. September 2021

Svijet odozgo – Nagrađene dron fotografije

Fotografija pod nazivom "Passage Sospeso" autora Paola Crocettea iz kategorije "Urban", prikazuje mali voz po imenu "Vacca nonesa" koji povezuje grad Trento sa selima Val di Non i Val di Sole u Trentinu, u Italiji.

Na svom putovanju kroz plantaže jabuka, voz prolazi i ovim prolazom preko klisure visoke 150 metara, koji oduzima dah putnicima. Naravno fotografija dronom je napravljena u zimskom periodu što joj daje još više mističnosti.



Fotografija "Henningsvær" autora Nanda Harmsena je također iz kategorije "Urban", a prikazuje fudbalsko igralište u ribarskom selu Henningsvær u Lofotenu, Norveška, čija se umjetna trava svojom bojom ističe naspram zimskog krajolika.



Fotografija "Space Invaders" autora Gilada Topaza je snimljna na plaži u Mrtvom moru, također dolazi iz kategorije "Urban". Raspored bijelih suncobrana podsjeća na klasičnu video igru "Space Invaders" iz sedamdesetih i dala je ime fotografiji.


Fotografija "Centar kraljevine" autora George Steinmetza iz kategorije "Urban" prikazuje zgradu pod istim imenom Centar u Rijadu, Saudijska Arabija. Sa 300 metara visine, “The Kingdom Centre”, ili Centar Kraljevine bio je najviši neboder u Saudijskoj Arabijim kada je završen 2002.



Fotografija "Metaforična izjava o gradu i zimi" autora Sergeja Poletajeva osvojila je prvo mjesto u kategoriji "Urban", a prikazuje 500 godina stari manastir u Moskovskoj oblasti. U pozadini se vidi di iz dimnjaka jedne termoelektrane. Para iz rashladnih tornjeva posebno je gusta zbog jakog mraza.



"Lov na bijele medvjede" autora Florian Ledouxa je iz kategorije "Divlje životinje", a prikazuje polarnog medvjeda koji tokom ljeta u lednom ledenjaku traži foke. Fotografija je snimljena na arhipelagu Svalbard, koji se nalazi između norveškog kopna i Sjevernog pola.



"Vilinski krugovi" autora Georgea Steinmetza prikazuje stado zebri u rezervatu prirode NamibRand u Namibijij također potječe iz kategorije "Divlje životinje". Tanke niti trave imaju rijetku šarenu mustru poznatu kao "vilinski krugovi". Porijeklo ovih krugova se već decenijama naučno istražuje.

(web)

(NovaSloboda. ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen