Donnerstag, 9. September 2021

Nezaboravna noć sevdaha na Ilidži

 Duša svedaha za Nedžada Salkovića

Muzička produkcija Radiotelevizije Bosne i Hercegovine i Općina Ilidža u saradnji sa agencijom Link Media sinoć su na Ljetnoj pozornici uz pratnju Narodnog orkestra BHRT Muzičke produkcije pod vodstvom Admira Vatreša i Omladinskog hora iz Zenice upriličili nezaboravan koncert narodne muzike za građane Sarajeva.

BHRT je ovom prilikom uručio priznanje “Duša sevdaha” Nedžadu Salkoviću za doprinos očuvanju i razvoju tradicionalne muzike i muzičko-kulturne baštine Bosne i Hercegovine, a Nagradu je uručio načelnik općine Ilidža Nermin Muzur.

Nedžad se zahvalio za nagradu i pjesmom prisutne počastio sa dvije sevdalinke “Ah, ljubav, ljubav” i “Ne klepeći nanulama”.

Specijalni gost večeri bio je poznati bosanskohercegovački pjevač i kantautor Al Dino.

Uz Nedžada Salkovića i Al Dina sudjelovali su Enes Begović, Hanka Paldum, Ferid Avdić, Slađana Mandić, Amir Kazić Leo, Emina Tufo, Fatmir Sulejmani, Ramiza Milkunić, Adnan Nezirov, Almir Hukelić i Merjema Alihodžić.

Ovo je bila prilika da se prisjetimo i Joze Peneve, kroz pjesmu “Bosno moja poharana”, sevdalinku koju je napisao Jozo Penava za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i pjesmu “Tebi majko misli lete”.

Jedan od vrijednih čuvara sevdaha i dobre pjesme Ferid Avdić predstavio se sa pjesmama “Vihor ruža” i “Đul Zulejha”.

Nakon Ferida svojom interpretacijom sevdalinki “Kao što je bosna” i “Da sam ptica” uz pratnju Orkestra i Hora za sve prisutne interpretirala je Slađana Mandić.

Ramiza Milkunić predstavila se sevdalnikom “Dani dugi”.

Amir Kazić Leo popularan u svijetu zabavne muzike također je sudjelovao na koncertu. Međutim i u sevdahu on pristupa sa posebnim osjećajem i respektom, a to je pokazao interpretacijom dvije sevdalinke “Moj behare” i “Sinoć sam ti Safo”.

“Sjetuje me majka” i “I kona na bunaru” sevdalinke su koje je interpretirao jedan od naših najboljih izvođača narodne muzike Enes Begović, a “kraljica sevdaha” Hanka Paldum, kao i uvijek sa posebnom emocijom u pjesmama izvela je pjesme “Snijeg pade” i “Zaplakala šećer đula”.

Koncert su svojom interpretacijom završili Almir Hukelić Ako i Merjem Alihodžić.

Bila je ovo još jedna nezaboravna noć sevdaha. Muzička produkcija Radiotelevizije Bosne i Hercegovine uz partnere obećava i naredne godine zajedničko sevdisanje na Ilidži.

(NovaSloboda.ba)Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen