Dienstag, 28. September 2021

Promovisana 6. knjiga iz edicije „Mostar, moj grad“







fotografije, portali, facebook

Promocija knjige „Mostar, moj grad“, koju je organizovala IC Štamparija, održana je u prelijepom ambijentu Instituta Yunuz Emre u Mostaru.Promotori knjige bili su su: Hamica Ramić, Ibro Rahimić, Alija Pirić, Josip Muselimović i Milan Račić.

„Mostar, moj grad“ je zbirka tekstova o Mostaru. Iz mostarske starije i novije historije, o njegovim poznatim građevinama, lokalitetima, o njegovim simbolima, doživljajima putopisaca koji su ga posjećivali, te o poznatim i uglednim pojedincima iz različitih oblasti javnog i društvenog života Mostara.

U svom uvodnom izlaganju Ibro Rahimić, u ulozi domaćina, i izdavača IC Štamparije Mostar, kazao je da je riječ o ediciji u pričama na 2551 stranici, u šest izdanja. „Iako mnogi kažu da je digitalno vrijeme ugrozilo izdavačku djelatnost, što je donekle i tačno, jer su oduzeli značajan broj onih koji čitaju štampane knjige, izdavačka djelatnost nikad neće izumrijeti. Ovo je istinska čitanka o Mostaru! Poručujem onima koji kreiraju današnji život u ovom gradu da prouče „Mostar, moj grad“ i iz ovih knjiga izvuku pouke, te tako ovaj grad učine još boljim mjestom življenja za sve njegove stanovnike, jer za sve mjesta ima“, kazao je Rahimić.

Urednik izdanja Hamica Ramić, naveo je da se u ovih šest knjiga ukupno pojavljuje čak 105 autora. Pisali su oni putopise, te o raznim temama iz daleke i bliže prošlosti grada na Neretvi. „Dobar dio knjige zauzimaju tekstovi o poznatim Mostarcima koji su na neki način ostavili značajnog traga u historiji Mostara, njegovom javnom, društvenom, političkom, kulturnom ili sportskom životu.U ovim knjigama uvijek se može naći i tekstovi koji u osnovi predstavljaju sentimentalna, ponekad nostalgična sjećanja samih autora na neko prošlo vrijeme“, pojašnjava Ramić.

Milan Račić, promotor knjige, kazao je da je riječ o velikom izdavačkom poduhvatu. „Zbog toga najtoplija preporuka za sve dobre ljude, mostaroljubce posebno, da pročitaju i ovu šestu knjigu o Mom Mostaru uz zahvalnost izdavaču, uredništvu i svima koji su, u ovoj i prethodnih pet, na najbolji način predstavili svoj grad, njegove najbolje ljude, istoriju, karaktere, ljepotu i dušu juga“, rekao je Račić.

Jedan od promotora, advokat Josip Muselimović, zahvalio se autorima, urednicima i izdavaču na ovom vrijednom djelu. „Kada se pojavila prva knjiga „Mostar moj grad“ uskrsnula je i na najbolji način zaživjela kultura sjećanja. Oživjela je kultura sjećanja koja je odlučila zaviriti u posljednji zaboravljeni prašnjavi kutak duge povijesti jednog grada i sve to sačuvati za nas, ljude i vremena koja će poslije doći. Ove monografije čitatelja mogu čekati na radnom stolu, na noćnom ormariću, s njim putovati s kraja na kraj svijeta, i uvijek ga, istina na prigodan način, vratiti Starom mostu, smaragdnoj ljepotici Neretvi, dragim ljudima, rumenim trešnjama, zlatno-žutim kajsijama i dovesti ga pod krovove stoljetnih mostarskih platana“, istaknuo je Muselimović.

Možda jedan od najbitnijih zaključaka ove promocije je taj da je uprkos svemu, Mostar uvijek opstajao, sačuvavši svoje osnove i najbitnije karakteristike i vrline.

(ftv)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen