Donnerstag, 2. September 2021

Čudnovate vrste životinja: Ova bića vrijedi pogledati (2)

Životinjsko carstvo je ogromno, šaroliko i ponekad nama ljudima ne toliko poznato. Vjerovatno nikada prije niste vidjeli neke od ovih životinja - i stoga je konačno vrijeme da ih i vidite.

Neka od ovih manje poznatih bića apsolutno su fascinantna i apsolutno ih vrijedi pogledati.


Crni pacu (Colossoma macropomum) je slatkovodna riba i dolazi iz Južne Amerike, gdje se nalazi u slivovima Amazona i Orinoka. S dužinom većom od metra i težinom do 30 kilograma, ostavlja dobar dojam. Ono što je upečatljivo kod Pacusa je njihova denticija koja je vrlo slična ljudskoj.


Ova smiješna životinja naziva se Dumbo hobotnica (Grimpoteuthis) jer njene peraje podsjećaju na uši slonova. Hobotnice žive na dubini od 3000 metara i većinu vremena provode tamo na tlu. Njihova prehrana sastoji se uglavnom od rakova, školjki i crva.


Tamarini carskih brkova (Saguinus imperator) koloniziraju, između ostalog, prašume amazonske nizije i brdovitu zonu. Slatki mali majmuni radije jedu voće, insekte i sok drveća, ali se hrane i ptičjim jajima i malim kralježnjacima poput guštera. Njihovi upečatljivi bijeli brkovi dugi su do 47 milimetara.



Gavijal (Gavialis gangeticus) pripada redu krokodila i ima najdužu njušku od svih krokodila. Životinja dostiže prosječnu dužinu od 3,50 do 4,50 metara, u rijetkim slučajevima čak i preko pet metara i teži između 160 i 250 kilograma.

Zvjezdani krtica (Condylura cristata) je vrsta sisavaca iz porodice krtica koja živi u Sjevernoj Americi. Razlikuje se od svih ostalih madeža po 22 kožna dodatka u obliku prsta na njušci. Njegove nosnice služe kao taktilni organi pomoću kojih u djeliću sekunde može ući u trag potencijalnom plijenu. Njegovi pokreti su toliko brzi da ih ljudsko oko ne može pratiti.

(web)

(NovaSloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen