Sonntag, 26. September 2021

Boks: Anthony Joshua izgubio od Oleksandra Usyka

 



Iznenađenje u Londonu: Anthony Joshua morao je priznati poraz Ukrajincu Oleksandru Usyku na poene. Tako je već planirana borba snova između Joshue i Furyja zasad propala.


Oleksandr Usyk je novi bokserski prvak u teškoj kategoriji prema IBF, WBA i WBO verzijama. Ukrajinac je jednoglasno pobijedio Anthonyja Joshuu na poene pred više od 60.000 gledalaca na stadionu Tottenham Hotspur. Nakon dvanaest rundi, trojica sudija Viktor Fesechko (117: 112), Howard Foster (115: 113) i Steve Weisfeld (116: 112) proglaili su pobjedu za Usyka.

Ukrajinski izazivač pokazao se vrlo agilnim od samog početka, napravio je mnogo brzih malih koraka i nastavio kretnje gornjim dijelom tijela kako bi Joshui ostavio što je moguće manje površine za napad. Ukrajinac nije pogodio mnogo puta, ali je ipak nalazio putravno do cilja.

Joshua je počeo vrlo pažljivo, prepustio središte ringa svom izazivaču i jedva da je u prvih nekoliko rundi uputio neki ditrektni udarac.

Što je borba duže trajala, Usyk je postajao sve sigurniji. U trećoj rundi došao je do izuzetnih kombinacija kojima je izgledao impresionirao Joshuu. Nakon sljedeće pauze između rundi, činilo se da Britanac gleda u nebo tražeći pomoć. Od pete runde nadalje, Joshua se malo bolje snašao u borbi, upućujući češće udarce i desnicu do cilja. Međutim, Usyk nije bio previše impresioniran time.

Kao rezultat toga, Joshua je postao hrabriji i posebno je tražio rupe u odbrani svog izazivača. Ali je istovremeno i zanemario svoju odbranu, zbog čega ga je Usyk kažnjavao. U sedmoj rundi Ukrajinac je uputio jedan direkt ljevicom, što je Joshuu dovelo do klecanja. Nakon toga Britanac nije previše riskirao. Umjesto toga, razvila se taktička borba u kojoj je Usyk imao koristi od svog mnogo većeg iskustva. Ukrajinac je naime prije početka profesionalne karijere imao 350 amaterskih borbi, od kojih je izgubio samo 15. Joshua je pri tome uputio nekoliko udaraca od kojih se stvorila posjekotine ispod desnog oka i na čeluUsyksa. Čini se da ove lakše ozljede nisu uticale na Ukrajinca. Ni Joshua se nije izvukao bez modrica, a desno oko mu je počelo oticati.

Neposredno prije kraja dvanaeste runde, Usyk je bio čak i blizu uspjeha nokautom. Serijom teških udaraca doveo je Joshuu u tešku situaciju, a samo gong spasio Britanca od poraza.

Navodna borba iz snova između Joshue i svjetskog prvaka WBC -a Tysona Furyja sad za sad je otpala zbog pobjede Ukrajinca. Zapravo, dva Britanaca su se trebala sastati još u avgustu, zbog dugo očekivanog ujedinjenja svih titula. Umjesto toga, Fury će morati braniti svoj pojas svjetskog šampiona 9. oktobra u Las Vegasu, protiv bivšeg prvaka Deontaya Wildera.

Joshua će vjerovatno ići na direktni revanš meč protiv Usyka. Obojica su pod ugovorom s promotorom Eddiejem Hearnom, tako da ne bi trebalo puno biti prepreka za revanš.

Ukrajincu je ovo bila 19. pobjeda u 19. profesionalnoj borbi. Od 2014. do 2018. već je bio svjetski prvak u teškoj kategoriji. Sada je svoju promociju u premijernu meču okrunio uspjehom nad Joshuom.

Britanac je doživio drugi poraz u 26. profesionalnoj borbi. Godine 2019. iznenađujuće je izgubio svjetski naslov od Amerikanca Andyja Ruiza, ali ga je odmah vratio u revanšu.

Usyk tako korača stopama braće Klitschko. Gradonačelnik Kijeva Vitali slavio je pobjedu svog sunarodnika u prvom redu! Usyk je inkasirao ukupno šest miliona eura bonusa. Joshua, koji je brzo bez riječi nestao s ringa, dobio je čak 17,5 miliona eura, zahvaljujući bonusu superzvijezde.

(box)

S.P.

(NovaSloboda.va)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen