Samstag, 4. September 2021

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Vrijeme bez milosti

Tornada su potomci paklenih nebeskih sila, ubilačkih čudovišta iz zraka. Kad grmljavina rotira, njeni oblaci se spuštaju nisko, tada se susreću vjetrovi različitih smjerova i jačine, čupaju stabla i pomjeraju se tlom razornim bijesom. Tornada mogu dostići brzinu od nekoliko stotina km/h.
Protekle sedmice jedan tornado je pogodio selo Großheide u okrugu Aurich, u Njemačkoj. Ogroman vrtlog zraka lomio je drveće, kidao ograde, prevrtao mobilne kućice, raskrivao krovove, rušio dijelove zidova, a cigle i solarne ploče su letjele zrakom.
Zloglasni su oko 1200 vrtloga tornada koji svake godine jure velikim ravnicama u Sjedinjenim Državama. U Njemačkoj se dogodi oko 20 do 60 uglavnom manjih tornada godišnje.
Očigledno, kod tornada klimatske promjene ne igraju neku ulogu. Tamo gdje se pojavljuju, redovni su posjetioci svake godine.


Ljubav ne poznaje granice

Alpski pašnjak je omiljeni je motiv svih vjenčanih fotografija: vedroo nebo, visoke planine i svijetloplava i bujno zelena pozadina.
A za savršene fotografije pored sunca potrebni su i svatovi u narodnim nošnjama. Voilà!

Elegancija nema cijenu

Svi znaju da se sreća na zemlji nalazi na leđima konja. Evo kratkog izleta u izuzetni svijet najskupljih konja svih vremena:
Vodeći, po cijeni je i trkač i skakač "Palloubet d'Halong", francuske pasmine "Selle Francais" s 13,5 miliona eura. Drugo mjesto zauzima engleski punokrvni trkaći konj „The Green Monkey ”, koja je 2006. prodat za oko 13 miliona eura. Najskuplji dresurni konj je i dalje legendarni Totilas sa 10 miliona eura.
Nasuprot tome, ova lijepa kobila sa slike, po imenu Typique 2020, prava je poslastica, i za 2,4 miliona je promijenila vlasnika na godišnjoj aukciji u Deauvilleu u sjevernoj Francuskoj. Neka mu bude sa srećom.
Cijene poput ove, od 2,4 miliona su na samom vrhu aukcijskih ponudaa za ovako mlade konje. Glavni faktori koji utiču na cijenu godišnjaka koji se prodaju na aukciji je njihovo porijeklo, hod, karakter i pasmina. Arapskim i engleskim čistokrvnim biljkama tradicionalno se trguje najviše. Holandska kobila Totilas bila je jedan od skupih izuzetaka.
Svako ko kupi konja - poput ove jednogodišnje kobile - ulaže u san. Donosi li to prestiž i visoku zaradu? Ili, šta ako se razboli, ili ozlijedi? Konji su osjetljivi. Ako ne uspije u sportu, ove skupe i vrijedne životinje prenose svoj potencijal, barem u potomstvu.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen