Sonntag, 5. September 2021

Konačno i pobjeda

 






Bosna i Hercegovina - Kuvajt 1:0

Stadion: Bilino polje

Gledalaca: 400

Sudija:

Miloš Milanović (Srbija)

Strijelci: Prevljak 66' - 1:0

Žuti kartoni: Ćivić (Bosna i Hercegovina); Al Rashidi, Al Otaibi, Al Dousari (Kuvajt)

Bosna i Hercegovina: Vasilj, Cipetić, Jovičić, Kovačević (Hadžikadunić 85.), Ćivić, Lončar, Hajradinović (Nukić 71.), Stevanović (Menalo 61.), Gojak (Hadžiahmetović 61.), Nalić i Prevljak. Selektor: Ivaylo Petev.

Kuvajt: Al Rashidi, Al Fadhli, Ali Mohsen (Al Otaibi 45.), Dousari, Al Qallaf, Al Mutairi (Al Faneeni 57.), Al Motawa (Al Jazzaf 71.), Al Harbi, Al Rashidi (Al Khaldi 57.), Al Rashid i Jazza (Al Rasheedi 88.). Selektor: Andres Carrasco


Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je na zeničkom Stadionu „Bilino polje“ u prijateljskom meču pobjedil selekciju Kuvajta rezultatom 1:0 (0:0), što je bio i prvi trijumf bh. tima nakon 656 dana.

Zadnji trijumf bh. tim, naime, upisao je još od 18. novembra 2019. godine, kada su u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine porazili u gostima Lihtenštajn s 3:0.

BiH je u večerašnjem meču slavila golom Smajla Prevljaka iz 66. minute, koji je pogodio na ubacivanje sa lijeve strane Eldara Čivića, koji je u večerašnjem meču nosio kapitensku traku.

Gosti su u prvom poluvremenu, nakon nekoliko poluprilika za selekciju BiH, u 21. minuti, iz svog prvog šuta prema BiH, pogodili spoj lijeve stative golmana Nikole Vasilja. Šutirao je sa oko 20 metara Bander Al-Mutairi.

Prečku je u 25. minuti i na drugoj strani pogodio Adi Nalić, koji na oko 10. ak metara od gola nije baš najbolje zahvatio loptu, koja se od zemlje odbila u prečku, te u gol-aut.

U drugom su poluvremenu, prvi ozbiljnije zaprijetili gosti, iz kontranapada u 50. minuti, ali rezervista Fawaz Al Otaibi nije bio precizan sa oko 15 metara iskosa sa lijeve strane. Prevljak je, nakon gola, u 73. minuti mogao povisiti i na 2:0, ali je njegov šut sa oko 14 metara odbranio gostujući golman Khaled Al Rasheedi.

Dobar prizeman šut, koji je završio zamalo pored desne stative kuvajtskog gola, uputio je u 79. minuti i Luka Menalo. Gosti su u 83. minuti propustili dobru priliku za izjednačenje, ali je šut Shabiba Al Khaldia sa oko 10- ak metara završio pored gola. Pri pokušaju da u svom 16. ercu izbije loptu, Fahad Al Reshidi je nespretno zahvatio loptu i pogodio prečku, a odbijenu loptu nije uspio dohvatiti Nalić.

Dobar šut glavom Aleksandra Jovičića nakon kornera završio je pored gola. Al Otaibi je u 89. minuti šutirao po sredini gola, a Nikola Vasilj uhvatio loptu.

Uzvratio je na drugoj strani u 89. minuti Amir Hadžiahmetović, ali je njegov šut sa oko 25 metara odbranio gostujući golman, pa je susret okončan minimalnim trijumfom selekcije BiH.

Selektor BiH Ivaylo Petev večeras je odmarao većinu nosilaca igre, a kapiten Edin Džeko, Miralem Pjanić, kao i povrijeđeni Sead Kolašinac i Mateo Sušić te tek oporavljeni Rade Krunić, uopšte nisu bili u sastavu.

Njihov se nastup očekuje u utorak, 7. septembra, kada BiH, u četvrtom meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, dočekuju Kazahstan.

Kazahstan je večeras poražen u gostima kod Finske rezultatom 0:1, dok je Ukrajina, u okviru iste kvalifikacijske grupe D, na svom terenu remizirala protiv Francuske rezultatom 1:1.

(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen