Montag, 28. August 2023

Uoči Red Bull skokova sa Starog mosta – Visoka umjetnost leta

 


Ako vam koljena drhte na bazenu, kada morate skočiti sa daske visoke tri metra, nikada ne biste trebali uskočiti u svijet Cliff skakača.

U Takachihu, na zapadu Japana, najbolji svjetski "High Diveri" sastali su se na Red Bull Cliff Diving Svjetskoj seriji kako bi skakali sa fantastično lijepih vodopada. Prilikom skakanja sa visine od skoro 17 metara – uostalom, to je kao sa sedmog sprata neke zgrade – radi se prije svega o hrabrosti, ravnoteži i kontroli tijela. Jer najmanje greške se odmah osvete.

Od skoka do velikog prska u vodu, ovdje je potrebno samo dvije sekunde. Za ovo kratko vrijeme tijelo ubrzava na skoro 70 km/h. Kod "udari" u vodu, tijelo naglo koči. Kao kod saobraćajne nesreće srednje težine. Čak i pogrešan pokret ruke može dovesti tijelo u neuravnotežen položaj i dovesti do ozbiljnih ozljeda.

U Japanu je sve prošlo dobro, a posebno je pobjednik Aidan Heslop (21) iz Velike Britanije imao dobar let: „Mislio sam da letim i da imam super moći. Ludost!"

Amerikanac Matthew Cooper sa 33 godine, već je senior među Cliff skskačima. Na takmičenju u Takachihu završio je na 8. mjestu. Njegova supruga, Ginni van Katwijk (37), osvojila je 12. mjesto. Ostala su još dva termina do kraja ovogodišnje turneje: 9. septembar u Mostaru (Bosna i Hercegovina) i finale 19. novembra u Aucklandu (Novi Zeland).

(bams)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen