Montag, 28. August 2023

Taj čudesni šareni svijet – Slike sedmice

 


Dvije godine kamenog doba

Bio je to dan radosti za neke, a dan tuge za druge. Talibani i njihove pristalice u Kabulu proslavili su drugu godišnjicu preuzimanja vlasti u Afganistanu uz motociklističke konvoje, zastave i sirene. Nasuprot tome, žene u zemlji tiho su tugovale u svojim domovima zbog gubitka slobode pod islamističkom vlašću. U "Islamskom emiratu Afganistan" zabranjen im je pristup univerzitetima i školama, kao i većina poslova. Obećanja da će ženama dati više prava, ili barem zadržati postojeća - sve je bio dim i prašina u oči.

Ne može se doduše sakriti ni činjenica da, za razliku od vrlo mračnih vremena, samo nekoliko žena nose burku na ulici. Navodi se da je talibansko vodstvo podijeljeno: u njihovim redovima ima pragmatičara koji se ne slažu s nedavnim zabranama žena, ali koji se ne usuđuju suprotstaviti moćnom emiru Kandahara, vjerskom vođi koji dekretima upravlja zemljom. Očigledno nije baš impresioniran ekonomskim sankcijama sa Zapada.

Navodi se, kako ne želi ni da razgovara sa njihovim predstavnicima.



Prvi dan u Bayernu

Harry bog sacra! Nikada ranije se u njemačkoj Bundesligi nije žudio s većim žarom za onog bradatog, dobro osušenog ratnika iz obećane Engleske. Uzbuđenje što su ga mogli vidjeti, možda čak i dodirnuti, bukvalno vrišti, i oduševilo je gledaoce sa ove slike. HarryiKan,e koji je upravo napunio 30 godina i samim tim skoro da je u biblijskim godinama fudbalera, trebalo bi da djeluje kao neka vrsta spasioca, koji će pomoći iscrpljenom FC Bayern Munchenu da ponovo zablista. Klub, koji je dugo bio toliko ponosan na svoje suzdržano poslovanje, mogao je sebi priuštiti nadu da će platiti ništa manje ponosnu naknadu od najmanje 100 miliona eura. Još 20 se može dodati kao bonus na pplatu uz dobro ponašanje odabranog.

Tokom njegovog prvog zadatka, dan po dolasku u Munchen, u Superkupu protiv Leipziga, nove kolege su šutirali kao da žele da mu posebno olakšaju da se istakne. Utakmica je izgubljena rezultatom 0:3. Kane je ušao kao zamjena na pola sata do kraja i onda je imao ukupno tri udarca prema golu. Uopstalom, ni spasioci ne padaju tek tako s neba.



Olujni august

Jake oluje sa grmljavinom zahvatile su Njemačku u utorak prošle sedmice - uključujući ovu Vjetroturbinu u Istočnom Brandenburgu. Da bi ovakve stvari zaista krenule kako treba, nisu potrebne samo visoke temperature, već i vlaga. Prošle godine je toga bilo vrlo malo: za 2022., služba za informacije o munjama Siemens AG, specijalizovana za posmatranje grmljavina, registrovala je samo oko 242.000 udara groma širom Njemačke. Ovo je najniža vrijednost od početka mjerenja prije 30 godina. U 2021. godini bilo je prebrojano 491.000 udara. U 2022. godini, služba je zabilježila najviše munja po kvadratnom kilometru u Kemptenu u Allgäu, a najmanje u Brandenburgu na Havelu.

(focus)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen