Freitag, 4. August 2023

Grandiozni početak

 


Ne, ne morate sada okretati sliku.

Japanske plivačice su zaronile zbog svoje umjetničke koreografije i rone naglavačke u vodi poput usnulih kitova - samo što su mnogo vitkije. Podvodna kamera snimila je sinhronizovane plivačice. Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima održano je u Fukuoki na japanskom ostrvu Kyushu.

Ovo, 20. po redu Svjetsko prvenstvo u plivanju trebalo je da se održi 2021. godine, ali je odgođeno za dvije godine zbog korone. Na startu Svjetskog prvenstva bila je premijera u sinhronom plivanju: po prvi put je bilo dozvoljeno da startuju dva muškarca po timu.

Prvenstvo će ostati zapamćeno i po skandalu koji je izbio na italijanskoj televiziji, kada su dva komentatora javnog servisa Rai povučena su sa Svjetskog prvenstva u plivanju. Rečeno je da su davali seksističke i rasističke izjave tokom prenosa sinhronizovanih skokova u Fukuoki - sa navodno isključenim mikrofonom.

Na slici: Podvodni ples. Japanski umjetnički plivački tim pokazuje eleganciju u preliminarnoj rundi. Disciplina koja zahtijeva puno držanja - plivači su pod vodom otprilike pola vremena.

(focus)

Z.N.

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen