Donnerstag, 24. August 2023

Otvoreno treće izdanje festivala Open City Mostar

 





16 dana muzike, kulture, umjetnosti


U Mostaru je u srijedu naveče otvoreno treće izdanje Open City Mostar festivala, koji će trajati 16 dana i na kome će posjetioci moći uživati u muzičim, kulturnim i umjetničkim događajima.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić podsjetio je na početku Open City Mostar festivala, koji je osmišljen prije tri godine u saradnji nove gradske administracije s Delegacijom Evropske unije u BiH.

“Kad smo došli u Gradsku upravu, s gospodinom Sattlerom smo razmišljali kako pomoći Mostaru. Kultura kao univerzalni program i muzika kao univerzalni jezik su nam se učinili kao najprihvatljivije da krenemo zajedno raditi integracijske projekte, da građane Mostara zbližimo i da se zajedno druže. Treba se shvatiti da smo svi isti, trebamo se zabavljati i da nekako te nesretne devedesete počnemo ostavljati iza sebe, da se bavimo bitnim temama za ovaj grad, kao što je ekonomski razvoj, opstojnost grada i povratak mladih ljudi”, poručio je gradonačelnik Kordić.

Dodao je kako je u međuvremenu Open City Mostar postao događaj prepoznat ne samo u Mostaru nego i šire.

“Večeras program započinje i naš Moba Street Food Festivalu, koji se organizuje drugi put. Ponuda je fantastična, svi se veselimo lijepom programu. Open City će trajati 16 dana, očekuje nas više fantastičnih događaja, a ono što je važno napomenuti je da je ovaj festival zamišljen kao festival dobre zabave i svi programi su besplatni”, izjavio je Kordić i dodao kako se iz Mostara još jednom šalje lijepa poruka.

Otvaranju festivala prisustvovao je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler.

“Lako je jednu lijepu stvar odraditi jednom, ali mnogo teže tri puta zaredom i drago mi je što smo uspostavili tradiciju ovog festivala. Što smo željeli poručiti ovim festivalom? Nije bez razloga da se on zove festival otvorenog grada. Željeli smo poslati poruku da je ovo Mostar otvoren grad koji nema granica, nema razlike među ljudima, među turistima, upravo ovaj festival utjelovljuje tu ideju. U 16 dana ćemo imati muziku, pozorište, kulturne događaje, događaje za djecu i ostale različite događaje”, poručio je Sattler.

Istakao je kako se time dodatno poboljšava kulturno-turistička ponuda Grada na Neretvi.

“Mostar privlači jako mnogo ljudi, željeli smo da ima dodatnu atrakciju i novu ponudu iz oblasti kulture, pa smo udružili snage s ljudima iz Grada kojima zahvaljujem. Uspjeli smo razne stvari organizovati zajedno i to pokazuje koliku imamo saradnju i koliko se može uraditi”, kazao je specijalni predstavnik EU u BiH.

Na otvaranju Festivala nastupila je grupa Cubismo, a u sljedećih 16 dana Mostarke i Mostarce očekuje još 14 zanimljivih programa na pet lokacija: plato ispred Gimnazije Mostar, plato ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača, Muzički centar Pavarotti, Hamam Stage i veliki gradski park.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen