Sonntag, 6. August 2023

Da sam ptica – Rijeka Šujica

 






(prilog koji slijedi objavljen je na portalu klix.ba dana 2. augusta 2022. autor fotografija je Boris Trogrančić)

Bh. rijeka koju je Zuko Džumhur nazvao najkrivudavijom na svijetu:

Ljepota Šujice oduzima dah

Rijeka Šujica (koristi se i naziv Šuica), koja izvire južno od Kupreškog polja, jedan je od prirodnih dragulja Bosne i Hercegovine koji će vam oduzeti dah. Zadivljujuće prizore snimio je fotograf Boris Trogrančić.

Dužina toka je 48,5 kilometara. Ima zanimljiv tok, sa mnogo okuka, zbog čega ju je legendarni putopisac, slikar i karikaturista Zulfikar Zuko Džumhur nazvao najkrivudavijom rijekom na svijetu. Izuzetno je atraktivna za ribolov mušičarenjem (fly-fishing).

Ovdje se spajaju putevi prema Livnu, Kupresu i Tomislavgradu, a preko ove rijeke u obliku luka pruža se Galečki most za koji se smatra da je izgrađen prije 2.000 godina.

U Šujici, koju krasi izuzetno čista voda, žive pastrmka i lipljen, kao i riječni rak. Rep raka se u narodu naziva šuja, tako da se vjeruje da je ovo mjesto i dobilo ime Šujica po njemu.

Ovdje su ljudi u kontinuitetu živjeli od prahistorije, a izvori govore da su najstariji stanovnici ovog podneblja bili iz ilirskog plemena Delmati. Njihova najveća naseobina bio je grad Daelminium, danas Tomislavgrad. Vjeruje se da su Rimljani pokorili Delmate u prvom stoljeću nove ere, tako da most preko Šujice datira iz tog perioda.

(klix20230802)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen