Samstag, 26. August 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Veliki mir odozgo

Lastovo, Hrvatska. Plimni talas je za sada ostao prijetnja, a da hrvatske vlasti nisu mogle dati sve od sebe. Ali požari na najpopularnijim destinacijama za odmor u ovoj zemlji bili su plamteća stvarnost.

A onda ova slika, gotovo vanzemaljskog mira nad jadranskim otokom Lastovo: jedan trak svjetla izranja iz Perzeida, godišnje kiše meteora, kao znak visokog povjerenja.



Čovjek kao pijačni štand

Manikganj, Bangladeš. Da li je ovo demonstrant protiv previsokih frizerskih cijena? U okrugu Manikganj, koji je gotovo bez zagađenja, i koji se još nalazi u svom prirodnom stanju, u općenito siromašnom Bangladeđu, takvi luksuzni problemi su barem za sada nepoznati. Takođe, glavna roba na prodaju na ovoj pijaci nije prirodna kosa, već juta, koja se ovdje nudi na prodaju.

A u znoju njihovih lica: opterećenje na glavama često doseže i do 50 kilograma.



Mirni gosti na brodu

Rostock, Njemačka. Svašta je iz Rostocka otišlo put bijela svijeta. U eri nakon DDR-a, neonacizam je ovdje eksplodirao i sada je stigao do srednjeg, tzv. mainstream društva. Ali još niko nije iznio ozbiljne primedbe na međunarodne pomorske susrete Hanse Sail. Tradicionalni pomorci iz cijelog svijeta susreću se ovdje od 1991. godine, i to ne pretjerano: skipere koji ovdje rade na jedrima 111-metarskog jedrenjakaa Bima Suci mirno je otpremila indonežanska mornarica.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen